Rušenje tradicije: Debitovala nova Korveta – po prvi put sa centralno postavljenim motorom FOTO

Chevrolet je predstavio osmu generaciju američke drumske ikone – supersportskog modela Corvette .

Podeli
Foto: Chevrolet promo
Foto: Chevrolet promo

Kako se menjala Korveta tokom šest i po decenija FOTO

Chevrolet Corvette C8 nije samo još jedna nova generacija ovog dugovečnog američkog modela – to je automobil koji donosi značajne novine na polju pogonskog i prenosnog sistema, kao i u pogledu dizajna spoljašnjosti i unutrašnjosti vozila. Najvažnija novost odnosi se na položaj motora.

Foto: Chevrolet promo
Foto: Chevrolet promo

Umesto napred, kao što je to bio slučaj kod prethodnih generacija, pogonska jedinica je postavljena u središnji deo karoserije, neposredno iza putničke kabine. Osim toga, kupci više neće moći da naruče verziju sa manuelnim menjačem pošto je odlučeno da jedina opcija bude 8-brzinski automatik sa duplim kvačilom, a snaga se kao i do sada prenosi na zadnje točkove.

Foto: Chevrolet promo
Foto: Chevrolet promo

Mehanička i konstruktivna reorganizacija Corvette C8 uslovila je i promene u dizajnu spoljašnjosti i proporcijama vozila, pa je "nos" automobila sada znatno kraći jer napred više nema motora, a prosto iza kabine je produžen. Kao i kod mnogih drugih supersportskih automobila sa centralno postavljenim motorom, dizajneri su iza kabine ostavili "prozorče" kroz koje se vidi V8 agregat novog modela.

Foto: Chevrolet promo
Foto: Chevrolet promo

Corvette C8 ima sklopivi čvrsti krov, koji se po želji može ukloniti, pa se automobil iz kupe konfiguracije pretvara u vozilo u targa stilu. Prtljažnik je takođe promenio svoju lokaciju u poređenju sa prethodnom C7 generacijom i sada se nalazi napred. U Chevroletu kažu da ima dovoljno prostora za jedan manji kofer, veličine onog koji može da se unese kao kabinski prtljag u avion, a pored njega ima mesta i za torbu sa laptopom.

Foto: Chevrolet promo
Foto: Chevrolet promo

S obzirom da C8 ima niže oslanjanje u odnosu na odlazeći model, napred je ugrađen sistem koji omogućava izdizanje prednjeg dela vozila za 40 mm, kada se automobil kreće brzinama ispod 40 km/h, a čitava opreacija traje 2,8 sekundi. Ovo je naročito od koristi kada se automobil vozi po gradu i kada treba da pređe preko ležećih policajaca i sl.

Foto: Chevrolet promo
Foto: Chevrolet promo

Kokpit C8 je takođe značajno modernizovan, a potpuno je orijentisan ka vozaču. Pored komandi za manuelnu promenu stepena prenosa, na volanu se nalazi i specijalno “Z” dugme koje omogućava vozaču da prilagodi podešavanja perfromansi automobila prema sopstvenim željama. Na komandnoj tabli ispred vozača smestio se 12-inčni digitalni ekran, umesto analognih instrument satova, a tu je i veliki, centralno postavljeni displej multimedijalnog sistema. Audio sistem marke Bose sa 10 zvučnika je standardan deo opreme, dok se po želji može doplatiti za još bolji uređaj sa čak 14 zvučnih jedinica.

Foto: Chevrolet promo
Foto: Chevrolet promo

Corvette C8 dobija snagu od 6.2-litarskog LT2 V8 motora koji proizvodi 497 ks (365 kW) i 630 Nm. Uz opcioni Z51 Performance paket isiti motor isporučuje 502 ks (369 kW) i razvija 637 Nm. Chevrolet za sada nije objavio informacije o performansama automobila, ali je potvrđeno da C8 od 0 do 100 km/h ubrzava za oko 3 s.

Foto: Chevrolet promo
Foto: Chevrolet promo

Sa druge strane, američki proizvođač saopštio je da je masa vozila 1.530 kg i da su u konstrukciji automobila u velikoj meri korišćeni aluminijum i materijal od ugljeničnih vlakana. Corvette C8 će se isporučivati sa točkovima prečnika 19 i 20 inča, na kojima su montirani Michelin Pilot Sport ALS puenumatici, a za bezbedno zaustavljanje vozila staraju se Brembo kočnice sa diskovima promera 321 mm napred i 339 mm pozadi.

Foto: Chevrolet promo
Foto: Chevrolet promo

Oni koji naruče opcioni Z51 Performance paket dobijaju sportskije podešeno ogibljenje, unapređeni sistem za hlađenje motora i visokoperformansni izduvni sistem, dok automobil stiže sa Michelin Pilot Sport 4S gumama. Osim toga, masivnije su i kočnice – 345 mm napred i 350 mm pozadi.

Corvette C8, koja će i u osmoj generaciji nositi ikoničnu oznaku “Stingray”, počeće da se proizvodi kasnije tokom godine, u fabrici u Kentakiju, a u kompaniji Chevrolet ističu da će biti veoma konkurentna na tržištu jer će startna cena u SAD iznositi ispod 60.000 dolara.

Foto: Chevrolet promo
Foto: Chevrolet promo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 7 idi na stranu