Vesti -

Na koje načine muškarci postaju žrtve nasilja? VIDEO

Nasilje nad muškarcima i dalje je zanemarena, tabu tema u društvu, iako statistika pokazuje da je skoro svaki treći muškarac žrtva nekog oblika nasilja.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Foto: Tv Prva/Printscreen
Foto: Tv Prva/Printscreen

Činjenica da u Srbiji ne postoji nijedna presuda u korist muškarca povod je da se, kako za "150 minuta" kaže Dejan Višekruna iz Udruženja "Tata", demistifikuje fenomen koji se često zloupotrebljava u medijima i pogrešno interpretira, a to je sindrom zlonamerne majke povezan sa razvodom.

Taj sindrom je, kako kaže Višekruna, na osnovu američkog istraživanja, tek 2001. godine preimenovan u sindrom zlonamernog roditelja.

"Inače je razvod kompleksan proces, nije samo predavanje papira sudu, obuhvata i psihološki, ekonomski i finansijski razvod. Ne bi trebalo da dođe i do roditeljskog razvoda, ali dolazi i do toga. Taj period nakon razdvajanja ispunjen je najčešće konfliktnim osećanjima, besom, mržnjom, ljutnjom, željom za osvetom.
Tu se javlja sindrom zlonamernog roditelja kao vid osvete partneru. Žena kaže muškarcu da mu neće dozvoliti da viđa dete, veoma često ne poštuje neku privremenu meru, da na primer otac vikendom može da vidi dete. Čak može da dođe i do otuđivanja deteta, a to je kada majka truje dete protiv oca ili obrnuto.
Deca počinju da poprimaju ta negativna osećanja i da odbacuju drugog roditelja koji želi da učestvuje u njegovom životu. To nije nasilje ka muškarcu, već nasilje ka detetu, ali indirektno trpi i muškarac", kaže psihoterapeutkinja Ivana Sinđić.

Na koje načini muškarci bivaju žrtve nasilja?

"Podatak da je to problem koji je dosta raširen zaista je zabrinjavajuči. Tu su posledice po detetov razvoj, a otuđena deca će gotovo uvek tokom ispitivanja potvrditi da se to dogodilo iako nije, jer ona su uvek na strani otuđujućeg roditelja", kaže Dragutin Nikolić, porodični psihoterapeut i sudski veštak u porodičnim sporovima.

Nikolić, koji je svoj radni vek posvetio porodičnim odnosima, tragajući za najboljim uslovima za odrastanje dece, kaže da u slučajevima kada je razvod roditelja neminovan, zakon i struka uvek treba da teže zajedničkom i ravnopravnom roditeljstvu kao najpotpunijem za decu.

Osnivač Udruženja očeva Dejan Pavlović, međutim, kaže da roditelji na tom putu neretko ne razmišjaju tako i pribegavaju raznim načinima, ne bi li se sporovi okončali u njihovu korist.

"U brakorazvodnim parnicama najčešće već je predodređeno da će dete najverovatnije pripasti majci, a kada, u slučaju zloupotrebe, majka uvidi da to nije baš tako, onda pribegava nekim stvarima koje su protivzakonite, a to su prijave nasilja, lažne prijave nasilja nad njom i nad decom. Izuzima pravo nasilje", kaže Dejan Pavlović.

Iako i svetska statistika kaže da su uglavnom majke te koje prijavljuju očeve, ovom udruženju su se ipak javljale i majke, kao i bake i deke, ali i tetke i ujaci. Među njima su u poslednjih 8 godina bila 34 lažno optužena za nasilje u porodici.

"Najteži oblik nasilja je prijava seksualnog zlostavljanja nad sopstvenim detetom. Za ovih osam godina bilo je 34 slučaja pravosnažno oslobođenih za prijavu seksualnog zlostavljanja deteta. Niko u tom slučaju nije procesuiran za lažnu prijavu nasilja."

Nikolić sa druge strane upozorava da upravo ovakvi procesi ostavljaju zaista trajne posledice po decu koja se u njima nađu.

"Programirajuće roditeljsko ponašanje kojim jedan roditelj postiže da drugo dete neopravdano odbaci roditelja i prekine lični odnos sa njim, predstavlja ozbiljno emotivno zlostavljanje, sa teškim i dalekosežnim posledicama po dete."

Pavlović i Nikolić podsećaju da u uređenijim evropskim zemljama nakon brakorazvodnih parnica zakon odmah dodeljuje zajedničko ili ravnopravno starateljstvo ukoliko do razvoda nisu dovele krivične radnje, a na roditeljima je da nađu načina da ono tako i funkcioniše. Time se smanjuje upravo mogućnost lažnih optužbi kako očeva tako i majki.

Opširnije u video-prilogu...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 146 idi na stranu