Vesti -

Klingonski jezik ima sad reč i za koronavirus

Klingonski jezik, izmišljen za potrebe filmskog serijala "Zvezdane staze", proširio je vokabular s nekoliko reči povezanih sa pandemijom koronavirusa, potvrdio je jedan od njegovih tečnih govornika.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

"Pandemija je zaokupila i sledbenike klingonskog jezika", rekao je jezički stručnjak Zvezdanih staza Lijeven L. Litajer, koji je od izumitelja tog jezika, američkog lingviste Marka Okranda, zatražio jezičke nadopune za pojmove "kovid 19", "koronavirus", "nisam bolestan" ili "vakcinisanje".

To su poslednje reči koje su se pridružile klingonskom jeziku, koji sada ima više od 4000 reči. Izvorno klingonski je imao tek 1800 reči u trenutku svog nastanka 1985. godine, prema Litajeru.

Litajer, koji sada predaje klingonski jezik onlajn, misli da na svetu samo 20 do 30 ljudi tečno vlada tim jezikom koji ima mnogo nezgodnih grlenih glasova.

Prema Institutu za klingonski jezik (KLI), do sada je prodato više od 300.000 primeraka Okrandovog Klingonskog rečnika.

Litajer, koji je rođen u Belgiji i živi u Nemačkoj, osvojio je 2019. nemačku nagradu za fantastiku zbog prevoda deče knjige "Mali princ" Antoana de Sen Egziperija na klingonski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 152 idi na stranu