Vesti -

Crna Gora je izglasala zakon o istopolnim brakovima: Da li je Srbija sledeća?

Skupština Crne Gore juče je izglasala zakon o istopolnim brakovima. Predlogom zakona istopolnim parovima u Crnoj Gori omogućeno je da uživaju ista prava kao heteroseksualni parovi, samo bez mogućnosti usvajanja dece. Partneri su u pogledu prava i obaveza, u sistemu zdravstvenog osiguranja i zaštite, izjednačeni sa pravima svih drugih osiguranika, kao u pogledu prava iz socijalne i dečje zaštite. A kada Srbija može da očekuje ovaj zakon?

Sanja DojkićIzvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images,  Sarah Rice / Stringer
Foto: Getty Images, Sarah Rice / Stringer

Organizacija za lezbejska i ljudska prava "Labris" nedavno je izradila novi Model zakona o građanskom partnerstvu koji je usavremenjena verzija Modela napisanog pre gotovo deceniju. Ovaj model sada uključuje i registrovana i neregistrovana partnerstva kao i istopolne parove.

Maja Šenk iz "Labrisa" rekla je za b92.net da nije bitno da li je ova odluka doneta u cilju sticanja političkih bodova ili da bi se pre ušlo u Evropsku uniju, jer je ovo istorijski momenat i odličan korak napred za zajednicu.

Šenk napominje da je ovaj Model koji je izradio "Labris" tehnički zakon koji popunjava zakonsku prazninu za ovaj deo populacije u Srbiji, dodajući da svi živimo u istoj državi, plaćamo iste poreze i stoga treba da budemo ravnopravni.

"Zakon bi nam omogućio sva ona prava koja Ustav i zakoni Republike Srbije omogućavaju heteroseksualnim parovima i porodicama, a tiču se socijalnih, zdravstvenih, naslednih prava i slično", navela je Šenk za b92.net, dodajući da bi zakon regulisao za sada nepostojeća prava jednog dela populacije u Republici Srbiji koji faktički živi u zajednicama, ali ne uživaju ista prava koje proizilaze iz partnerskih odnosa.

Foto: Getty Images, Tristan Fewings / Stringer
Foto: Getty Images, Tristan Fewings / Stringer

Ovim zakonom biće omogućena poseta partnera u bolnici, donošenja odluka u vezi zdravlja drugog partnera odnosno partnerke, zdravstvenog osiguranja preko zaposlenog partnera ili partnerke, podizanja zajedničkih kredita, poreskih olakšica, nasleđivanja imovine, između ostalih.

Ta prava istopolni parovi ne uživaju jer zakon ne prepoznaje njihovu zajednicu kao partnersku.

Labris se bavi zagovaranjem za usvajanje ovog zakona od 2010. godine, ali Šenk smatra da se od 2018. godine, kada je predlog zakona predat od strane LDP-a, ništa nije desilo.

"Verovatno se pre dve godine to uradilo kako bi se štiklirala još jedna od mera iz Antidiskriminacione Strategije i pratećeg Akcionog plana za period 2014.-2018. godinu. Labris je novi model poslao nadležnim institucijama, koje su zadužene za usvajanje ovog zakona, i pokušale smo da organizujemo sastanke, ali za sad odgovora nema", navodi Šenk.

Iako je bitan korak učinjen za izglasavanje zakona o istopolnim partnerstvima u Srbiji, Šenk se brine da manjak političke volje može da uspori ili u potpunosti zaustavi donošenje zakona.

"Godinama se odlaže uopšte pokretanje dijaloga na ovu temu jer je uvek nešto preče. Nadamo se da će usvajanje zakona u Crnoj Gori biti podsticaj i vetar u leđa našoj vladi da shvati neophodnost usvajanja Zakona o građanskom partnerstvu i jednakog tretmana svih svojih građana i građanki", zaključila je Šenk za b92.net

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 126 idi na stranu