Vesti -

Po čemu su sve poznati Francuzi? VIDEO

Mogli bismo danima da pričamo o Francuskoj i svemu onome po čemu je poznata. Prefinjenost, moda, svetski poznati dizajneri, čuveni sirevi, parfemi, a svakako i najpoznatiji svetski filozofi i pisci…

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos / sborisov
Foto: Depositphotos / sborisov

To je samo delić onoga što nam nudi najposećenija država na svetu, koju godišnje obiđe čak 82 miliona turista.

Ne postoji žena na svetu koja nije čula za Koko Šanel i koja nije poželela makar jednom da oseti njen čuveni parfem sa brojem 5 na sebi. Slavna modna diznajerka je naučila žene zlatnom modnom pravilu - mala crna haljina je obavezna u ormanu svake žene.

Francuska budi svačija cula… Za ljubitelje vina i sira nema boljeg mesta. Čuveni tanjir sireva postoji u restoranima sirom sveta, ali ih ova zemlja nudi u više od 400 vrsta.

Foto: Depositphotos / cook_inspire
Foto: Depositphotos / cook_inspire

O tome da francuska kuhinja nikoga ne ostavlja ravnodušnim govori i činjenica da se francuska gastronomija od 2010. godine nalazi na UNESCO-voj listi nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

Veliki umovi Francuske ostavili su neizbrisiv trag na svetsku književnost. Filozofi Dekart i Paskal u 17, pesnik Šarl Bodler u 19, Žan Pol Sartr i Alber Kami u 20. veku… Francuska je osvojila više Nobelovih nagrada za književnost nego bilo koja druga zemlja sveta - čak 15!

Opširniju priču pogledajte u prilogu Prve televizije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 130 idi na stranu