Vesti -

Očuvani skelet tiranosaurusa helikopterom prebačen u muzej

Skoro potpuno očuvan skelet tiranosaurusa, star 76 miliona godina, koji je pronađen na jugozapadu SAD, prebačen je helikopterom u Prirodnjački muzej države Jute.

Izvor: SRNA
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Reč se o jednoj od najsurovijih vrsta dinosaurusa koja je u prošlosti živela na tlu Severne Amerike.

Veruje se da je pronađeni dinosaurus imao između 12 i 15 godina kada je uginuo, a verovatno je nastradao davljenjem u reci ili poplavi, piše Dejli mejl.

Naučinici veruju da pronađeni ostaci pripadaju podvrsti Teratofenus kuriei ili "monstruozni ubica", koja je živela u kasnom periodu krede, pre oko 66 do 90 miliona godina.

Veruje se da je u pitanju jedinki koja nija odrasla, dužine između pet i šest metara, sa relativno malom glavom.

"Sa najmanje 75 odsto sačuvanih kostiju, ovo je najočuvaniji skelet tiranosaurusa ikada pronađen u jugozapadnom delu SAD", rekao je Rendal Irmis, kustos paleontologije u Muzeju i profesor na Univerzitetu u Juti.

On je dodao da će naučnici sada moći izbliza da se upoznaju sa anatomijom tiranosaurusa, njegovom biologijom i evolucijom.

Osim ostataka dinosaurusa, naučnici su na ovom području pronašli i ostatke krokodila, kornjača, sisara, vodozemaca, riba, beskičmenjaka i fosile biljaka, odnosno delove jedinstvenog ekosistema koji nije moguće naći ni na jednom drugom mestu u svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu