Vesti -

Otkriće naučnika: Pojedini preminuli svesni su svoje smrti

Nova istraživanja pokazala su da mozak preminulih osoba može da nastavi da radi još neko vreme nakon otkazivanja vitalnih organa, što znači da bi osoba mogla da prepozna svoju smrt.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Pojedini dokazi ukazuju na to da osoba i dalje može da čuje u trenutku proglašenja svoje smrti.

Doktor Sam Parnija iz Njujorka ističe da su ljudi neposredno posle prestanka rada srca još svesni.

"Otkrili smo da pacijenti, kojima je na operacionom stolu srce prvo stalo, pa ponovo probuđeno, mogu u potpunosti da opišu šta se oko njih dešavalo u trenutku prestanka rada srca", kaže Parnija.

"Oni su tačno opisali šta su doktori i sestre radili, šta su pričali, dok su neki od njih mogli i da vide", dodao je.

Dosad se smatralo da mozak prestaje da radi oko 30 sekundi nakon što je srce prestalo da kuca, čime osoba prestaje da bude svesna, ali nova istraživanja pokazuju da preminule osobe mogu da budu svesne svog okruženja do tri minuta nakon što su proglašene mrtvim.

Od 2.060 pacijenata iz Austrije, SAD i Velike Britanije s kojima su naučnici razgovarali, skoro 40 odsto je izjavilo da se u određenoj meri seća pojedinih detalja iz perioda nakon proglašenja kliničke smrti.

Nova studija je poslužila kao ideja za rimejk holivudskog filma “Flatlines”. Nova serija pratiće grupu studenata medicine koji će hemikalijama izazivati prestanak rada svojih srca, kako bi iskusili susret sa smrću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu