Vesti -

Najskuplji graditeljski poduhvati u istoriji čovečanstva

Najambiciozniji graditeljski projekti sigurno ne mogu biti jeftini. Od kolosalnih brana do gigantskih aerodroma i brzih železnica, predstavljamo vam najskuplja arhitektonska čuda svih vremena (prilagođeno stopi inflacije).

MSN
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

10. Koridor Delhi-Mumbaj, Indija, 90 milijardi dolara

Najambiciozniji graditeljski poduhvat u Indiji, industrijski koridor Delhi-Mumbaj, obuhvatiće 24 industrijske regije, osam pametnih gradova, dva aerodroma, pet elektrana, dva velika sistema brze železnice i dva logistička čvorišta. Prva faza ovog projekta vrednog 90 milijardi dolara - teretni koridor koji povezuje Delhi i Mumbaj, biće završena do 2019.

9. Ekonomski grad kralja Abdulaha, Saudijska Arabija, 100 milijardi dolara

Nazvan po pokojnom kralju Abdulahu, ovaj novi saudijski grad biće veći od Vašingtona. Kada njegova izgradnja bude završena 2020. pokrivaće 173 kvadratna kilometra i imaće industrijsku oblast, stambeni deo i luku, a projekat izgradnje košta basnoslovnih 100 milijardi dolara.

8. Kazarska ostrva, Azerbejdžan, 100 milijardi

Ova metropola sagrađena od 41 veštačkog grada zida se u blizini Bakua u Azerbejdžanu. Grad vredan sto milijardi dolara trebalo bi da bude završen 2025. Imaće poslovnu i stambenu oblast, na stotine škola, tržnih centara i nekoliko univerziteta. Imaće i stazu za Formulu 1 i više od milion stanovnika.

7. Šumski grad, Malezija, 100 milijardi dolara

Zajednički projekat Kine i Malezije Šumski grad nalaziće se u blizini Singapura i njegova izgradnja trebalo bi da bude završena 2040. Nazvan "rajskim snom", ovaj ekološki grad imaće zgrade potpuno prekrivene zelenilom, urbane šume i životni prostor za 700.000 ljudi.

6. Velika džamija u Meki, Saudijska Arabija, 100 milijardi dolara

Najveća džamija i najsvetije mesto islama Masdžid al-Haram u Meki može da primi četiri miliona ljudi tokom hadžiluka. Procenjuje se da je izgradnja ove ogromne građevine koštala oko sto milijardi dolara.

5. Kašagan platforma, Kazahstan, 124 milijarde dolara

Podizanje ove naftne platforme u Kaspijskom moru u Kazahstanu započeto je 2001. ali proizvodnja nafte nije počela sve do 2013. U jednom od najizazovnijih i najskupljih projekata svih vremena izvlači se nafta u plitkim vodama, koje mrznu tokom zime.

4. Međunarodna svemirska stanica, 155 milijardi dolara

Najskuplji objekat izgrađen ljudskom rukom je Međunarodna svemirska stanica, koja je na noćnom nebu vidljivija i od Venere. Reč je o zajedničkom projektu američke NASA, ruskog Roskosmosa, japanske JAXA, evropske ESA i kanadske CSA.

3. Zalivska železnica, zemlje Persijskog zaliva, 250 milijardi dolara

Zalivska železnica povezaće svih šest članica Saveta za saradnju zalivskih zemalja (GCC) u Persijskom zalivu i biće duga više od 2.200 kilometara. Završetak ovog grandioznog projekta najavljen je za 2020. godinu, ali je kasnije odložen zbog niskih cena nafte i neslaganja između članica GCC.

2. Urbani projekat obnove, Turska, 400 milijardi

Turska infrastruktura nema zaštitu od zemljotresa i zato će proći kroz veliki projekat obnove u narednih 20 godina. Vlada već odvaja budžet od 400 milijardi dolara da bi demolirala više od sedam miliona ruševnih zgrada i zamenila ih građevinama otpornim na zemljotrese. Biće to najveći projekat urbane obnove svih vremena.

1. Američki sistem auto-puteva, 516 milijardi dolara

Izgradnja sistema auto-puteva koji povezuju sve američke države počeo je u junu 1959 i sada se proteže na više od 77.000 kilometara. Pre 11 godina cena ovog projekta procenjena je na 425 milijardi dolara, što je u današnjem novcu - 516 milijardi.

To je najskuplji megaprojekat u istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu