Vesti -

Pobednici programa Superste: Od ideje do stvaranja boljeg društva

Projekti „Ptice na dlanu" i „Artysh maštalica" su među 17 pobednika ovogodišnjeg Superste.net programa, namenjenog mladim ljudima koji imaju kvalitetnu ideju kako da doprinesu razvoju društva

Podeli
Superste finalisti
Superste finalisti

„Ptice su pokazatelj stanja životne sredine. Kako u Srbiji ne postoji nijedan dostupan vodič za njihovo raspoznavanje, odlučili smo da stavimo na raspolaganje naše znanje o pticama kroz Android aplikaciju 'Ptice na dlanu'. To je svojevrsni 'Shazam' za ptice - dovoljno je da korisnici odaberu siluetu ptice, njene boje i stanište kako bi dobili odgovor na pitanje koja je vrsta u pitanju", kaže Saša Rajkov, autor projekta „Ptice na dlanu", jednog od 17 ovogodišnjih pobednika programa Superste.

Ovaj program donacija Erste Banke namenjen je mladim, kreativnim pojedincima i grupama koji traže podršku za razvoj društveno odgovornih projekata u oblasti kulture i edukacije. Osim finansijske podrške, Superste učesnicima pruža i podršku uglednih stručnjaka, mentora, koji su finalistima pomogli u razvoju projekata za koje je javnost mogla da glasa na platformi Superste.net, Fejsbuku i Tviteru.

Među pobednicima je i projekat „Pedaliranje", aplikacija koja biciklistima olakšava kretanje kroz grad uz mapu sa podacima koje su svima koji voze bicikl važne, a ujedno je i platforma za njihovo umrežavanje i razmenu informacija. „Virtuelni vodič kroz Novi Pazar" je inovativna aplikacija sa mapom ovog grada, pomoću koje će korisnici moći da saznaju i informacije o aktuelnim gradskim događajima. Među pobedničkim projektima je i „Hacker Space", takođe iz Novog Pazara, čiji je cilj da ojača lokalnu programersku i IT zajednicu, kroz radionice u saradnji sa školama i fakultetima.

Superste žiri
Superste žiri

„Klasika u poseti" je serija koncerata klasične muzike koji će biti održani u bolnicama i staračkim domovima, kako bi ulepšali svakodnevnicu onima koji nisu u prilici da posete kulurne događaje u gradu. Među nagrađenim projektima našli su se i „(Re)animacija spomenika", inicijativa za oživljavanje priča o spomenicima i istorijskim objektima u Sremu, kao i projekat „Radionica za majstorice", u okviru kog se organizuju radionice repariranja, restauriranja i recikliranja starog nameštaja u Zemunu.

Kroz radionice primenjenog pozorišta „Dramimo zajedno", grupa od 20 mladih ljudi kreira predstavu od svojih ličnih priča, dok je „Operation Youth Activation", aplikacija u formi kviza koja će povezati virtuelni i realni svet i motivisati decu na pokret, a „Videopark", projekat Udruženja vizuelnih umetnika iz Užica podrazumeva pokretanje istoimenog festivala savremene umetnosti u ovom gradu.

Nagradu publike osvojili su „Čuvari prirode", za program edukacije đaka osnovnih škola o prirodi, domaćim životinjama i reciklaži u „Zoo kutku" koji broji više od 90 spašenih životinja.

Finale Superste programa
Finale Superste programa

„Maštalica je ručno sašivena knjiga za decu sa posebnim potrebama koja će imati temu muzičkih instrumenata. Deca će moći da ih posmatraju na koncertu i prepoznaju u knjizi i tako razviju taktilnu pažnju koja je važna za razvoj u njihovom uzrastu. Planiramo da napravimo koncertnu sezonu za decu iz Zvečanske i njihove vršnjake sa posebnim potrebama, uz primenu muzičkih tihih knjiga", kažu Marija Savić i Neda Aleksić, autorke inicijative „Artysh maštalica", koja se našla među pobednicima programa Superste+.

U okviru ovog posebnog programa, u kom učestvuju Superste alumnisti, nagrađeni su smederevski projekat „Pozorišna značka", čiji je cilj da inspiriše đake da dođu u pozorište, kao i „Umetnost i delo" koji želi da pomogne štićenicima vaspitno-popravnih domova kroz radionice na kojima će učiti da koriste kompjuter, pišu priče i pesme, a potom da pošalju svoju poruku i objave priče koje će moći da vidi veliki broj ljudi.

Artysh Maštalica, pobednice Superste+
Artysh Maštalica, pobednice Superste+

Žiri koji je odabrao pobednike, u sastavu Mia David Zarić, Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad, Zoran Stanojević, Radio-Televizija Srbije, Dušan Čavić, Ciklotron produkcija, Jasna Terzić, članica IO Erste Banke i Maja Lalić, Mikser House, pri odabiru je ocenjivao uticaj projekata na društvo, izvodljivost, inovativnost i super iskustvo i potencijal grupa.

Pobednici ovogodišnjeg Kluba Superste, Tijana Banović, Viktorija Ćosić i Marko Bugarski, će u narednom periodu biti kreatori sadržaja namenjenog Superste zajednici, u oblasti dizajna, pisanja i video materijala.

U okviru programa donacija Superste.net, u 2017. godini podržano je ukupno 14 projekata, kao i tri pobednika Kluba Superste. U razvoj je uloženo 7,2 miliona dinara i više od 200 sati mentorskog rada, kroz webinare i lično ekspertsko savetovanje na konferenciji „Ideodrom".

Program Superste Erste Banka realizuje u saradnji sa Fondacijom Dokukino. Više o pobednicima saznajte na platformi Superste.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu