Vesti -

Polarni medved pronađen kako pliva 700 km daleko od Arktika

Beli polarni medved koji naseljava Arktik pronađen je na zapadu Rusije, više od 700 km udaljen od svog prirodnog staništa.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Thinkstock/Ilustracija
Foto: Thinkstock/Ilustracija

Fotografije medveda Umke koji pliva u reci Kolima u ruskoj republici Jakutiji objavilo je Ministarstvo prirodnih resursa.

Prema pisanju "Sajbirijan tajmsa“, Umku je lokalno stanovništvo hranilo ribama, pre nego što je završila u moskovskom zoološkom vrtu.

Polarni medvedi su u ovom regionu retka pojava. Istraživanje rađeno u aprilu pokazalo je da u krugu od hiljadu kilometara u ovoj oblasti postoji svega 20 polarnih medveda.

Eksperti kao objašnjenje kako je Umka mogla da dospe na mesto toliko daleko od kuće navode to što su njenu majku ubili lovci koji su zatim nju odveli do reke Kolime, piše Independent.

Stručnjak za divlje živorinje Fedor Jakovljev je međutim odbacio ovu verziju priče.

"Ne verujem da se lov na majku dogodio, niti da je bio razlog da se Umka nađe ovde. Medved je bio jako dobro hranjen, što pokazuje da je bez majke ostao skoro. Mislim da je majka mladunčeta bila previše slaba ili stara. Možda je napadnuta od mrkog medveda, dok je Umka uspela da pobegne“, rekao je Jakovljev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu