- Vesti -

Otkud crveno nebo nad Britanijom? /VIDEO

Nebo neuobičajno crvenkaste boje, kao i sunce, zabeleženi su danas širom Britanije, a taj fenomen povezuje se sa olujom "Ofelija".

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

Kako objašnjava voditelj vremenske prognoze na Bi-Bi-Siju Simon Kin, oluja je donela tropski vazduh i prašinu iz Sahare. On smatra da su za taj fenomen odgovorni i sumški požari u Portugalu i Španijii.

"Ofelija je nastala na Azorskim ostrvima, gde je imala snagu uragana, i dok je sledila put ka severu povukla je tropski vazduh iz Sahare", rekao je King.

Kako je dodao, to znači da je sa sobom donela i prašinu.

"Prašina se podiže u vazduh i odlazi visoko u atmosferu", ističe King i navodi da "zato što je prašina tako visoko, svetlost sunca rasipa se u većim talasnim dužnima, što pojačava crvenu boju spektra, tako da deluje crveno našim očima".

Prati B92 na Viberu

Vesti

Dokumenti CIA otkrivaju veliku tajnu bivša Jugoslavije

Tajna naučna studija CIA iz decembra 1975. godine tvrdila je da bivša Jugoslavija ima sve potrebne kapacitete i čak dovoljno zaliha uranijuma iz sopstvenih izvora da do 1980. godine napravi atomsku bombu, kaže u razgovoru za Sputnjik profesor Filip Kovačević, koji je imao retku priliku da mu na uvid bude dato osam tajnih dokumenata.

Vesti nedelja 19.11. 10:15 Komentara: 104
strana 1 od 3568 idi na stranu