Vesti -

"Ćerka" Salvadora Dalija će morati da snosi troškove ekshumacije

Katalonka koja je tražila ekshumaciju tela umetnika Salvadora Dalija radi utvrđivanja očinstva, moraće da snosi troškove te procedure, saopštili su izvori bliski španskom sudu.

Izvor: Beta
Podeli

Salvador Dali ekshumiran zbog utvrđivanja očinstva

Ćerka Salvadora Dalija: "Imam posebne moći, predviđam stvari"

Sudija u Madridu je 13. oktobra potvrdio da su rezultati testova uzoraka DNK uzetih sa tela umetnika utvrdili da Dali i Katalonka Pilar Abel (62) nisu ni u kakvom krvnom srodstvu, prenela je agencija Frans pres.

Sud je naložio Pilar Abel da plati troškove procedure ekshumacije, naveli su izvori koji nisu precizirali sumu koja će, prema proceni agencije Frans pres, verovatno biti velika.

Katalonka ima pravo da uloži žalbu na sudsku odluku.

Pilar Abel, koja za sebe kaže da je vidovnjak i bavi se proricanjem sudbine putem karata, podnela je pre nekoliko meseci zahtev sudu za ekshumaciju Dalijevog tela, jer je tvrdila da je njegova ćerka i da je njena majka imala avanturu sa umetnikom.

Ekshumacija je sprovedena krajem jula daleko od očiju javnosti, a prisutni su morali da ostave svoje mobilne telefone na ulazu u pozorište-muzej Dali u Figeresu, gde je sahranjen umetnik koji je umro 23. januara 1989. godine.

Foto: Getty
Foto: Getty

Njegova ekshumacija i tvrdnja patologa da je Dalijevo balsamovano telo ostalo isto kao i njegovi čuveni ekscentrični brkovi, izazvala je svetsku pažnju. Da je utvrđeno očinstvo, Pilar Abel bi imala pravo da traži oko 25 odsto nasledstva umetnika koje pripada španskoj državi.

Dali (1904-1989) je bio prema mnogim kritičarima "majstor nadrealizma" i jedan od najznačajnijih umetnika 20. veka. Bavio se slikanjem, pisanjem, vajanjem, scenografijom i glumom. Čitavog života je verovao u svoju posebnost. Jedni su ga smatrali genijem, dok su drugi govorili o njemu kao poremećenom egocentriku, čija su dela bezvredna.

Mada su ga španski likovni kritičari uvek smatrali za nadobudnog i netalentovanog šarlatana, popularnost i prodajna cena njegovih dela neprestano su rasli. Danas, svetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu sliku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 187 idi na stranu