Vesti -

Saudijski sveštenik: Žene imaju pola mozga, pa i manje kad kupuju

Saudijskom svešteniku Sadu al-Hidžriju zabranjeno je propovedanje zbog komentara da žene imaju "četvrtinu" mozga i da im ne treba dozvoljavati da voze, saopštila je saudijska vlada.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Hidžri je rekao da žene - koje obično imaju "pola mozga" naspram muškaraca - "ostaju samo sa četvrtinu mozga" kada odu u kupovinu i zbog toga im treba braniti da voze, sudeći prema objavljenom video klipu, prenosi AFP.

Poznato je da Saudijska Arabija ima neke od najstrožih zabrana prema ženama i jedina je država u kojoj ženama nije dozvoljeno da voze.

Prema saudijskom sistemu stareteljstva, muški član porodice, obično otac, muž ili brat, mora ženi dati dozvolu da uči, putuje i radi druge aktivnosti. Hidžrijev komentar izazvao je buru na društvenim mrežama, gde su aktiviskinje za ženska prava tražile njegovu suspenziju, dok su ga konzervativci podržali.

"Ova zabrana šalje poruku da propovedničke platforme neće biti korišćene da podrivaju jednakost, pravdu i poštovanje prema ženama koje su nerazdvojne od islama", navodi se u zvaničnom saopštenju. Hadžri je za onlajn novine "Sabk" rekao da mu je komentar "izleteo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu