Vesti -

Praistorijske žene su bile mnogo modernije nego što danas mislimo

Kada razmišljamo o našim praprecima često mislimo da su žene bile te koje su uglavnom sedele u kući dok su muškarci vreme provodili u lovu ili sakupljajući hranu i rizikujući svoj život kako bi obezbedili opstanak za porodicu.

Izvor: indy100.com
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Novo istraživanje, međutim, ukazuje da su u ta davna vremena muško-ženski odnosi bili mnogo moderniji nego što mi to danas možemo da zamislimo.

Muškarci su u kameno i rano bronzano doba ostajali kod kuće, dok su žene odlazile i do 500 kilometara daleko od nje, navodi se u istraživanju koje je predvodio profesor Filip Stokhamer sa Univerziteta Ludvig-Maksimilijan iz Minhena.

Arheolozi su analizirali ostatke 84 čovekai sahranjena u pomenutom periodu na jednoj lokaciji u Nemačkoj.

Oni su otkrili da su žene na to mesto, uglavnom, dolazile sa različitih strana, dok su muškarci na tom području ostajali od rođenja.

Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

"Svima su poznate priče o muškarcima ratnicima koji se bore i love kako bi obezbedili hranu na stolu, dok žene i deca ostaju u kući. Ovde, međutim, stvari izgledaju potpuno drugačije", kaže Stokhamer.

Novo otkriće on objašnjava ovako:

"Naša otkrića sugeruču da gotovo nijedan muškarac nije putovao nigde, dok se gotovo dve trećine žena kretalo. Izgleda da su kretanja za koja se prethodno verovalo da su migracije većih grupa u stvari bile institucionalizovana forma individualne mobilnosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu