Vesti -

Roditelji četiri puta duže gledaju u mobilni nego što čitaju deci

Roditelji danas provode četiri puta više vremena gledajući u ekrane mobilnih telefona ili kompjutera nego čitajući najmlađima, navode rezultati jednog novijeg istraživanja.

Izvor: B92, 021.rs
Podeli

Odrasli provode 90 minuta za kompjuterom, telefonom ili drugim uređajima, a samo 25 minuta čitajući deci, tvrdi se u istraživanju koje je radilo dobrotvorno udruženje "Buk trast" (Book Trust).

Otkriveno je i to da roditelji preskaču stranice dok čitaju deci, završavaju priču pre kraja i odbijaju da čitaju drugu priču. Polovina roditelja koji su priznali da ovo rade rekli su da su preumorni.

U ispitivanju je učestvovalo više od 2.000 roditelja dece uzrasta od četiri do 11 godina.

"Sa vrlo zgusnutim rasporedom porodičnih obaveza i mnogo vremena provedenog na poslu, roditeljima može biti teško da uvrste čitanje kao dnevnu aktivnost kojoj će se posvetiti, ali čak i desetominutno čitanje, igranje igre reči ili zajedničko čitanje liste za kupovinu može tu da napravi razliku", izjavila je Džini Lun, direktorka udruženja čitalaca "Binstalk" (Beanstalk).

Od 18. do 22. septembra pokrenut je i izazov desetominutnog čitanja deci. Izazov su podržale javne ličnosti.

"Redovno čitanje pomaže deci da razviju maštu na najzabavniji način. Nadamo se da će nam se u ovom izazovu pridružiti veliki broj porodica", rekla je Dajana Džerald, direktorka "Buk trasta".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu