Vesti -

Kanadski gradonačelnik odbio da ukloni kukasti krst iz parka

Jedno kanadsko selo odbilo je da ukloni kukasti krst iz lokalnog parka nakon što je jedan aktivista pokušao da prefarba nacistički simbol.

Izvor: B92
Podeli

Na oko 60 kilometara od Montreala u seocetu Pointe-des-Kaskadi lokalna vlast odbila je da ukloni spomenik na kojem se nalazi kukasti krst jer je, kako kažu, i to deo njihove istorije.

Osnivač organizacije Erasing Hate Kori Flišer pokušao je da prefarba nacistički simbol, a u toj nameri ga je zaustavio lokalni gradonačelnik Žil Santer koji je zvao policiju da ga isprati iz parka.

Gradonačelnik je svoju odluku objasnio rečima da je i nacizam deo lokalne istorije, ali je i obrazložio da je kukasti krst bio simbol mira pre 1920. godine. On je istakao da simbol neće biti uklonjen, ali je obećao da će postaviti ploču koja će na bolji način opisati istoriju seoceta kako ne bi dolazilo do ovakvih zabuna i sukoba.

Čak je i Flišer, koji veruje da spomenik treba da bude u muzeju, priznao da je kukasti krst originalno bio religiozni simbol koji je predstavljao sreću, ali otkako su je nacisti prisvojili za tako nešto ne sme da ima mesta u javnom parku.

“To više nije simbol mira. Nije simbol sreće i ne treba ni raspravljati o tome. Ljudi dolaze u park jer se tu osećaju sigurno, a ispred nosa im se nalazi svastika“, zaključuje Flišer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu