Vesti -

More misterija - mesto smrtonosnije od Bermudskog trougla

Đavolje more koje se još popularno naziva i Zmajev trougao deo je Tihog okeana poznat po brojnim misterijama, a po mnogima je i zlokobniji od Bermudskog trougla.

Izvor: express.hr
Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

Ono što je neobično je da takođe formira trougao, koji se nalazi tačno nasuprot Bermudskog. Nalazi se uz samu obalu Japana, a na njemu tamošnji pomorci stradaju već vekovima, najčešće pod bizarnim okolnostima.

Osim toga, zabeleženi su i nestanci japanskih borbenih aviona u potpuno normalnim uslovima, velikih brodova kao i više od dvadesetak američkih podmornica tokom Drugog svetskog rata.

Tokom godina, brojni su teoretičari paranormalnog raspravljali o mogućim elektromagnetskim poremećajima na tom području, ali i o mitskim bićima, kao i vremenskim fenomenima koji bi mogli uzrokovati neobične nesreće i nestanke na Đavoljem moru.

Poreklo Đavoljeg mora

U razdoblju između 1950. i 1954. na Tihom okeanu nestalo je devet teretnih brodova, od kojih su svi imali funkcionalne radio odašiljače. U vreme nestanka vreme je bilo mirno, pa nisu dokumentovane nikakve druge potencijalne opasnosti. Ipak, samo je jedan brod pre nestanka uputio poziv za pomoć.

Prema legendi, nedostatak tela ili olupina preplašio je i japansku vladu koja je pretpostavila da se u Đavoljem moru događa nešto na što ljudi ne mogu da utiču.

Pomorski analitičar Lari Kaš je nakon razgovora s japanskim naučnicima i pomorskim istraživačima zaključio da je jedina mogućnost za uništenje velikih, dobro opremljenih i stabilnih brodova "vulkan ili cunami".

Vulkanska aktivnost nije bila nešto nečuveno, ali je bila nešto novo. Stručnjaci su tada more nazvali "Ma-no Umi" ili Đavolje more, a istaknuti lingvist Čarls Berlic napisao je nekoliko knjiga u kojima je razradio opsežne i neverovatne špekulacije koje upućuju na paranormalne pojave koje pogađaju taj deo Zemlje.

Brod poslat da istraži slučaj takođe je nestao

Japanska vlada morala je da reaguje, a 1952. poslali su istraživački brod u ovo područje kako bi otkrili šta se to tačno ovde događa. Ono što se dogodilo zaista je bizarno - brod i svi članovi posade misteriozno su nestali te im se izgubio svaki trag.

Vulkane u moru pokreću zmajevi

Prema Scientific Americanu, podmorski vulkani leže širom 37 hiljada milja okeana te izbacuju lavu, ugljen-dioksid i druge elemente.

Zbog njihovog nepredvidivog ponašanja, zahtevaju stalan nadzor od strane pomorskih geofizičara. Postojanje ovih vulkana često se spominje uz drevni folklor koji opisuje mitska bića koja vrebaju ispod mora, pretvarajući mirne vode u opasne uklanjajući brodove s ovog sveta.

Zmajevi su uobičajeni u japanskoj mitologiji, pa se tako i u ovoj priči njima pripisivala moć vladanja Đavoljim morem i upravljanja vulkanima.

Radiosignal nije razasnio ništa

U časopisu Yomiuri Shimbun iz 1955. godine pisalo je kako je 144 tone težak brod nestao u idealnim vremenskim uslovima, baš kao i u prethodnim nestancima. Ovaj brod je bio dobro opremljen i imao je poprilično veliku posadu, a u to doba čak su se postavljala i pitanja o nestancima brodova uzrokovanim opasnostima vezanim uz nepoznate moći "atomskog doba", neku vrstu nepoznatih nuklearnih smetnji.

Naravno, takva neobična teorija nije pronašla dokaze za to. Četiri dana kasnije, uz pomoć radiosignala brod je pronađe s nepovređenom posadom, a prema njihovoj priči oni su samo naleteli na "uobičajene pomorske probleme".

Elektromagnetski poremećaji hrane legendu

Zbog neobjašnjivih pojava, Ovo more je jedno od područja na severnoj hemisferi koje naučnici nazivaju vile vortex (jaki vrtlog) kojih je desetak na svetu. Ti su vrtlozi ustvari anomalije, regije u kojima se elektromagnetna aktivnost ne može objasniti. Zbog toga dolazi do poremećaja kompasa i radio uređaja.

Ipak, to i dalje ne objašnjava nestanke bez tragova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu