Vesti -

Ilon Mask u otvorenom pismu: "Nemamo mnogo vremena da delujemo"

Više od 100 lidera u oblasti tehnologije, među kojima i direktor kompanija Spejs eks i Tesla motors Ilon Mask, upozorili su danas na "robote-ubice" i opasnosti veštačke inteligencije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Getty
Foto: Getty

U otvorenom pismu 116 lidera u industriji robotike i veštačke inteligencije iz celog sveta su ocenili da smrtonosno autonomno oružje preti da postane "treća revolucija u ratovanju", prenosi Bi-Bi-Si.

Ilon Mask, osnivač i izvršni direktor aeronautičke kompanije Spejs eks i suosnivač i direktor kompanije za proizvodnju automobila Tesla motors i ranije je upozoravao na opasnosti veštačke inteligencije, koju je opisao kao "najveću egzistencijalnu pretnju" po čovečanstsvo.

Među potpisnicima pisma je i Mustafa Sulejman, suosnivač kompanije Dip majnd (DeepMind), koja razvija program koji uči kako da igra video-igre na način sličan ljudima.

Potpisnici pisma su pozvali Ujedinjene nacije da "spreče trku u naoružavanju" smrtonosnim autonomnim oružjem.

"Jednom kada bude napravljeno, oružani sukob će se voditi u razmeri većoj nego ikad i brzinom koju ljudi ne mogu da shvate. To može da bude oružje terora, oružje koje despoti i teroristi koriste protiv nevinih stanovnika i oružje hakovano da deluje na nepoželjan način", navedeno je u pismu.

To buduće oružje, nazvano "roboti-ubice", predstavlja mašine programirane da pogađaju ljude ili mete, koje na ratištu rade potpuno samostalno.

"Nemamo mnogo vremena da delujemo. Jednom kada Pandorina kutija bude otvorena, biće teško zatvoriti je", upozorili su tehnološki lideri.

Strah od razvijanja veštačke inteligencije i opasnosti od mašina pojačan je proteklih godina s većom upotrebom tehnologije u ratovima. Grupa UN koja ispituje autonomno oružje trebalo je da se sastane danas, ali je sastanak odložen verovatno do novembra.

Slično pismo upozorenja na opasnosti od autonomnog oružja objavljeno je 2015, a potpisali su ga, između ostalih, Mask, britanski fizičar Stiven Hoking i suosnivač Epla Stiv Voznijak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu