Vesti -

Bivši najbolji gajdaš Balkana nastupa i u sedmoj deceniji

Slobodan Dimitrijević Gale iz Taskovića kod Niša, nekada najbolji gajdaš na Balkanu, i u osmoj deceniji ne odbija pozive za nastup. Gajde su, kaže, deo njegove duše, a posebno je ponosan na svoje mlade učenike koji ovaj instrument čuvaju od zaborava.

Izvor: B92
Podeli

Talenat je nasledio od pradede, a zvuk gajdi zavoleo još kao dečak slušajući komšiju deda Vidana.

“Kad prođe pored moje kuće, ja kao mali istrčim na put, zavoleo sam taj zvuk, inspirise me, uživam u njemu”, kaže Gale.

Prve tonove učio je kao desetogodišnjak. Tada je, uz malu pomoć, napravio i svoje prve gajde. Kasnije je postao jedan od najveštijih majstora za njihovu izradu.

“Pravi se najbolje od suvog šimširovog drveta, da prodje nekoliko godina, ako je sirovo, može da prsne, a koža od manje koze”, objašnjava.

Nekada najbolji gajdaš na Balkanu kaže da je lako biti uspešan kada se svira iz duše.

“Samo volja i talenat. Pokušali su da naprave note, nisu uspeli. Ne sviraju se gajde po notama, nego iz uma, prsti, po sluhu”, otkriva Gale.

Nema mesta, niti festivala u bivšoj Jugoslaviji gde Slobodan nije nastupio. Obišao je i skoro celu Evropu. Na ovom zidu samo je deo priznanja koje je dobio. Ipak, naponosniji je na svoje mlade učenike.

“Imam samo sedam, osam mojih mladih gajdaša. Mnogo mi je milo jer gajde, koje su mi u dusš, ostaju, kad imaš naslednike, mnogo znači”, kaže.

I u osmoj deceniji Slobodan rado nastupa, a zvuk gajdi obavezan je i na porodičnim okupljanjima. Uz podršku naslednika, kaže, dok može, nastaviće svoju misiju čuvara narodne baštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu