Vesti -

Grad u kome 14 godina nije pala kiša i ostali klimatski ekstremi

Svetska meteorološka organizacija napravila je listu ekstremnih vremenskih prilika, odnosno mesta na kojima se one manifestuju.

Izvor: express.hr
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Lista izgleda ovako:

Najniža temperatura

Najveći minus zabeležen je u Vostoku, na Antarktiku, gde je 21. jula 1983. godine izmereno čak minus 89,2 stepeni Celzijusa.

Najviša temperatura

"Dolina smrti" u Kaliforniji ušla je u istoriju kada je u njoj u leto 1913. godine izmereno neverovatnih 56,7 stepeni Celzijusa.

Najviše padavina za jedan minut

U Junionvilu, u američkoj državi Merilend, rekord je zabeležen 4. jula 1956. godine, kada je za jedna minut napadalo 31,2 milimetra kiše po metru kvadratnom.

Najviše padavina za 24 sata

Najviše kiše tokom jednog dana palo je u periodu od 7. do 8. januara 1966. godine, kada je ciklon Denis prolazio preko ostrvlja u Indijskom okeanu. Čak 1.825 litara po metru kvadretnom za samo jedan dan.

Najjači grad

Najjači grad ikada pao je u Gopalganju, u Bangladešu, 14. aprila 1986. godine. Prijavljeni su komadi leda teški jedan kilogram, od kojih su poginule 92 osobe.

Najduži sušni period

Najduži period bez padavina zabeležen je u Čileu, u gradu Arika, gde kap kiše nije pala punih 14 godina, od oktobra 1903. do januara 1918. godine.

Najviši hladni gejzir

U Andernahu, u Nemačkoj, 16. septembra 2002. godine zabeležen mlaz vode visok 61,5 metara koga je izbacio gejzir.

Najhladniji put

Ruski autoput Kolima je najhladnija saobraćajnica na svetu. Tamo temperature ponekad padaju i do minus 67,7 stepeni. Da stvar bude još strašnija, jedan deo tog puta zove se "Put kostiju" u znak sećanja na zatvorenike koji su preminuli gradeći ga.

Najveća ledena pustinja

Najveća ledena pustinja, koja se ne nalazi u polarnom krugu, je na teritoriji Kanade. Nalazi se u nacionalnom parku Kluane i prostire se na području od 21.980 kvadratnih kilometara.

Naseljeno mesto sa najnižom temperaturom

Sibirsko mesto Ojmjakon je najhladnije mesto u kome žive ljudi izvan Antarktika. Tamo temperature padaju do minus 68 stepeni Celzijusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu