Vesti -

Čudni susret s NLO: Obelodanjen britanski "Dosije X"

Zvanični dosije Vlade Velike Britanije poznat kao "Britanski Dosije X" konačno je objavljen široj javnosti.

News.com.au
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nacionalni arhiv je podigao zabranu sa 15 dokumenata Ministarstva odbrane koji sadrže podatke o misterioznim incidentima na nebu iznad Britanije. Među njima su i materijali koji su povezani sa incidentom u Rozvelu u SAD, koji se takođe tiču susreta sa NLO.

Naime, u decembru 1980. trojica vojnika tvrdila su da su videla blještava svetla i objekat u obliku trougla u blizini RAF baza u Safolku. Otvorena je istraga, ali nadležni nisu došli do bilo kakvih saznanja o tome šta su vojnici mogli videti.

Pošto dokumenti još nisu digitalizovani, oni koji veruju u to da su nas "mali zeleni" već posetili, moraće da se strpe, pre nego što dobiju priliku da zavire u Dosije. Takođe, bivši civilni službenik Ministarstva odbrane Nik Poup tvrdi da postoje još tri dokumenta, koja nisu objavljena.

"Ovo će pokrenuti neke teorije zavere, jer znam da mnogi ljudi veruju da Vlada drži 'prave stvari' podalje od očiju javnosti", kaže Poup.

"Štaviše, činjenica da neki dokumenti nisu digitalizovani i ne mogu se preuzeti, probudiće dodatne sumnje. Ipak, ovo je dobar dan za transparentnost vlade i slobodu informacija", rekao je ovaj bivši službenik "NLO projekta" koji je na toj poziciji bio između 1991. i 1994.

Najpoznatiji britanski NLO susret

Najvažniji dokumenti među objavljenima, tiču se incidenta u Rendlešamskoj šumi. Vojnici iz baza RAF Benvoters i RAF Vudbridž u Safolku, koje su tada bile pod upravom američke vojske, primetili su čudno svetlo u obližnjoj šumi.

Trojica su pošla u izvidnicu, od kojih su dvojica videla prizemljenu malu letelicu u obliku trougla. Jedan od njih, Džim Peniston, je bio dovoljno blizu da dotakne objekat, dok je drugi, Džon Burous, napravio crtež letelice.

Zamenik komandira baze, potpukovnik Čarsl Halt tvrdio je da su se iste večeri u bazama pojavili agenti CIA, koji su odveli trojicu umešanih vojnika na ispitivanje, posle čega "oni nikad više nisu bili isti".

Zbog toga je i sam sa svojim timom krenuo u šumu dve noći kasnije, ali nije pronašao letelicu.

Barouz i Peniston tvrdili su da su se pored letelice neko vreme osećali nepokretno, a Barouz je 2015. čak dobio odštetu od SAD zbog zdravstvenih posledica koje je navodno imao zbog izloženosti velikoj količini radijacije te noći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu