Vesti -

Ramazan u fotografijama: Šta sveti mesec znači jednoj porodici

Za 1,6 milijardi muslimana ovaj vikend označava kraj islamskog svetog meseca Ramazana. To je jedan od pet stubova islama tokom kojeg su muslimani posvećeni molitvi, humanom delu i postu od jutra od mraka, kada se suzdržavaju od hrane i pića.

Izvor: independent.co.uk
Podeli

A post shared by Elham Ehsas (@doradzo) on

Tokom svetog meseca, vreme se provodi sa porodicom, komšijama i prijateljima.

Fotograf Elam Esas je svakog dana Ramazana pravio fotografije kako bi dočarao na koji način njegova porodica doživljava ovaj mesec.

"Želeo sam da pokažem šta radimo u toku dana i ne samo da pokažem drugima svoju kulturu već i da ja saznam više o njoj“, istakao je Esas.

"Bilo je dana kada se probudim mnogo žedan, ali je neverovatno kako se vaše telo prilagođava kada mu kažete 'ne'. Koliko god nam nešto delovalo teško, nije ni upola tako, jer zaboravljamo moć ljudskog tela i uma“, dodao je on.

A post shared by Elham Ehsas (@doradzo) on

Kada dođe vreme za obrok, obično se odlučuje za sendvič sa puterom od kikirikija i medom na vrhu. Svi toksini koji se čuvaju u telesnoj masti za vreme posta rastvaraju se i uklanjaju iz tela.

"To je nešto poput detoksikacije, daješ svom telu i sebi pauzu“, dodaje Esas.

A post shared by Elham Ehsas (@doradzo) on

Osim posta, za vreme Ramazana obavezne su i molitve, a omiljena fotografija koju je napravio mu je trenutak kada se njegova majka moli, jer ističe da je to ono što održava duh Ramazana.

"Za mene to znači jedinstvo. Milioni ljudi širom sveta su ujedinjeni u principima, vrednostima i običajima“.

A post shared by Elham Ehsas (@doradzo) on

Kraj Ramazana obeležava se Ramazanskim bajramom. Svi muslimani za vreme barjama moraju biti lepo odeveni i mirišljavi.

"Kada sam bio mali, za mene je Ramazanski bajram bio kao Bižić. Uvek se radujem kupovini odeće koja predstoji ovom prazniku. Probudite se ujutru, pomolite, a onda obilazite najbliže“, dodao je on.

A post shared by Elham Ehsas (@doradzo) on

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu