Vesti -

Spineri, nova pomama među školarcima koja brine nastavnike

Školarci ne prestaju da pričaju o njemu, hvale se sve "moćnijim" primercima koje poseduju, a čini se da ni odrasli više nisu imuni na njega. "Fidžet spiner" je nova igračka kojom je mlađi deo Srbije postao opsednut. I dok trgovci koriste priliku za laku zaradu, učitelji se zabrinuto pitaju kada će pomama za ovom zanimacijom prestati.

Izvor: B92
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Rotirajuća naprava napravljena od plastike i metala, popularni spiner, iz dana u dan dobija sve više vlasnika. Opsednuti njenom jednostavnošću i zabavom kojupruža, najmlađi postaju pravi mali umetnici, pa spiner vrte na prstima, nosu, čelu ili se u društvu nadmeću ko, šta i koliko sa njim sve može.

Učenik Filip Dovečer kaže da je njegov spiner najbolji, pošto je manji i teži, a sa njim ume da izvodi razne akrobacije. I ostali đaci OŠ "Andra Savčić" iz Valjeva imaju ovu igračku. Kažu da su najbolji oni spineri koji mogu brzo da se vrte i koji imaju dobru boju.

I dok proizvođači tvrde da je to zanimacija koja oslobađa od stresa i koja može da pomogne hiperaktivnoj deci da ojačaju pažnju, mišljenja javnosti su veoma podeljena.

"Njima to ne treba braniti. Neki su protivnici donošenja igračaka u školu, a oni su, i u prvom razredu donosili te igračke, jer se vrlo teško odvikavaju od toga. Treba se privići na školu, a igračke treba ostaviti kod kuće", kaže Bojana Savatić, učiteljica u OŠ "Andra Savčić".

Ima, međutim, i onih učitelja koji su apsolutni protivnici ove igre na času. Iako je verovatno reč o trendu koji će proći, pitamo se da li spiner zaista može biti rešenje za generacije koje imaju problem sa poremećajem pažnje.

"Proizvođaču je cilj da proda svoju igračku i to će uraditi najbolje tako što će nam izlistati listu pozitivnih efekata koje ta igračka navodno ima na rast i razvoj svakog deteta. Ja mislim da svaka igračka, kao i svaka stvar generalno ima svojih pozitivnih i manje pozitivnih strana. Ono što je meni u ovom kontekstu najvažnije, to je da li je toj igrački mesto u školi, zašto bi dete za vreme časa imalo bilo šta drugo osim školskog pribora", ističe psihološkinja Radmila Vulić Bojović.

I dok roditelji kupuju, deca se zabavljaju, a učitelji negoduju, psiholozi podsećaju da decu moramo da učimo da život nije samo zabava, a da igračke moraju da imaju svoje mesto i ograničenu primenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 161 idi na stranu