Vesti -

Organizator festivala predlaže da se droge testiraju pre uzimanja

Jedan od najvećih organizatora muzičkih festivala u Velikoj Britaniji želi da posetioci takvih događaja, po dolasku na mesto održavanja, testiraju droge pre nego što ih uzmu. Melvin Ben, direktor Festival "Republica", podružnice "Live Nation"-a koji organizuje poznate festivale u Redingu i Lidsu, ovom radikalnom idejom želi da smanji broj drogama uzrokovanih smrtnih slučajeva.

Izvor: theguardian.com, jutarnji.hr
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

On se nada da će ga Nacionalni savet šefova policije (NPCC) i policija Zapadnog Jorkširea podržati pre pokretanja inicijative.

Postioci festivala moći će da donesu svoju drogu u šator za testiranje koji će voditi "Loop", organizacija koja sprovodi forenzičko testiranje droge koju zapleni policija. "Loop" će im u šatoru reći šta je u drogi i uništiće sve što posetioci predaju.

"Razgovarali smo o ovoj ideji prošlog leta, ali bez podrške NPCC-a nije moguće krenuti napred', pojasnio je Ben, organizator festivala "Latitude", "V" i "Wireless".

On je rekao da je video nacrt dogovora koji će policiji olakšati podržavanje inicijative, i dodao da sumnja da će inicijativa zaživeti pre održavanja festivala "Download" u avgustu.

"Inicijativa će do kraja godine zaživeti. Poprilično sam siguran da će se to dogoditi pre ili na festivalu u Leedsu", rekao je Ben.

"Dugo vremena ovo pripremamo. Ovo testiranje neće biti moguće na svakom festivalu, ali mislimo da postoji potreba za ovim programom', zaključio je on.

"Loop" je mogućnost testiranja prošle godine proveo na žurci "Secret Garden" u Kembridžširu. Osnivačica te organizacije Fiona Mišam pohvalila je angažman policije koja je tada na prvo mesto stavila zdravlje i bezbednost, a ne krivično gonjenje. Ona veruje da će se, do kraja godine, desetak festivala uključiti u program.

Glavni inspektor zapadnojorkširske policije Endi Betl ispituje kako policija može da podrži Benovu i "Loop"-ovu inicijativu.

"Ne odobravamo uzimanje ilegalnih droga, međutim razumemo da će ih ljudi i dalje uzimati pa želimo da prilagodimo pristup kako bismo osigurali javnu bezbednost", rekao je Betl.

Međutim, Sajmon Braj, glavni zaduženi za drogu u NPCC-u, kaže da NPCC ne može dap održat inicijativu koja se ne pridržava zakona i može da ima neželjene negativne posljedice.

"Svaki predlog treba da sagledaju policija, lokalne vlasti i zdravstveno osoblje, a pre implementacije potrebno je pribaviti mišljenja o zakonskim, naučnim i medicinskim posledicama."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 161 idi na stranu