Vesti -

Moskovski subotnjik: Kad građani čiste svoj grad

Zaposleni u administracijama svih nivoa, radnim organizacijama, školama, udurženjima vlasnika pasa i drugim, kao i građani dobrovoljci u Moskvi prihvatili su se krpa, grabulja i metli. Danas je bio "gradski subotnjik", radna subota čišćenja i uređivanja javnihi površina posle zime - tradicija iz doba Sovjetskog saveza.

Podeli

Punkt "izdavanja inventara" u južnom administrativnom okrugu u parku kod veštačkog jezera Beket. Svakome po grabulja i par rukavica i na posao. Kod tog jezerceta grupa građana i zaposleni u oblasnoj adnimistraciji skupljaju, uz muziku rane Ale Pugačove i šansona iz sovjetskih filmova, lišće. Neki su poveli i decu.

Građani kažu da čiste i uređuju parkove i trgove po celoj Moskvi i pomažu gradu da se očisti na proleće, jer je svima prijatno da šetaju po parku koji je čist.

Na padini je sve pripremljeno da se posade mladice drveća, ali niko poslu još ne pristupa. I dok grupa mladića kači kućice za ptice, postaje jasno koga su mladice čekale - gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina.

"Danas je na subotnjik izašlo milion i po Moskovljana, čiste ulice i parkove. Posled današnje akcije grad će biti čistiji i lepši. Hvala Moskovljanima što brinu o svom gradu", kaže Sobjanjin.

Akcija čišćenja javnih površina posle zime održava se na teritoriji cele Rusije. Cilj joj je, još od vremena SSSR-a, razvijanje osećaja obaveze prema društvu i zajedništvo. Delimično je to radna subota a delimično dobrovoljačka ekološka akcija. U svakom slučaju je višedecenijska tradicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu