Vesti -

Naučnica raskrinkala teoriju o Bermudskom trouglu

Fizičarka Helen Cerski demantovala je spekulacije o jedinom objašnjenju za misteriozne nestanke brodova u takozvanom Bermudskom trouglu.

Huffington Post
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Neki naučnici su sugerisali da brodove u ovom delu okeana potapaju eksplozije metana nataloženog na dnu, ali fizičarka koja je predavač na Univerzitetskom koledžu u Londonu i autorka knjige "Storm in a Tea Cup", kaže da to nikako ne može biti slučaj.

"Zamislite da na dnu okeana postoji mesto na kom je akumuliran metan. Eksplozijom metan može da se oslobodi i u velikom broju mehurića pojuri ka površini vode", kaže Cerski.

"Ti mehurići će se usitnjavati i dok se penju, sa sobom će povlačiti vodu. Voda ima moment sile i zbog pritiska koji ima na brod, odguruje ga u stranu. Teoretski bi taj brod mogao da potone, ako mehurići 'kače' jednu njegovu stranu, tako da ga prevrnu. Međutim, brodovi se i prave tako da ih udari odozdo ne mogu da ih prevrnu tako lako. U svakom slučaju, mehurići brod potiskuju naviše, a ne povlače nadole i mehurići metana u Bermudskom trouglu definitivno ne potapaju brodove".

Bermudski trougao je oblast u Atlantskom okeanu, koja se graniči sa Floridom, Bermudima i Portorikom. Takođe je jedan od najprometnijih puteva isporuke robe, i navodno mesto gde su mnogi brodovi i avioni misteriozno nestali.

Ipak, prema nekim tumačenjima, broj nestanaka je preuveličan, a neki slučajevi su čak i izmišljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu