Vesti -

Zvezda "Igre prestola": Britanija užasno postupa sa izbeglicama

Zvezda serije "Igra prestola", glumica Lena Hidi, dobila je ulogu u novom britanskom filmu koji se bavi migrantskom krizom i progovorila o "užasnom i nehumanom" načinu na koji se u Velikoj Britaniji postupa prema useljenicima.

Guardian
Podeli
Lena Hidi kao Sersei u Igri prestola (Foto: YouTube Screenshot)
Lena Hidi kao Sersei u Igri prestola (Foto: YouTube Screenshot)

"Razumem da ima problema sa bezbednošću i da je potrebno izvoditi provere radi sigurnosti, ali se sve to može raditi mnogo humanije i saosećajnije", kaže Hidi.

"Užasno je ono s čim se te izbeglice susreću, nakon svega što su prošli. Znam da kriza vlada na mnogim nivoima, ali smo izgubili iz vida činjenicu da pred sobom nemamo 'problem', nego žive ljude. To su ljudska bića, a mi ih dehumanizujemo".

Ona kaže da je pristala da igra u filmu, zato što je u jeku Bregzita i drugih velikih događaja u Evropi, tema izbeglica pala u drugi plan.

"Film ima stvarnu moć da promeni mišljenje ljudi. Dobar primer je 'Ja, Danijel Blejk'. Taj film je probudio ljude, probudio je mene i naterao nas da vidimo nešto što se dešava ispred naših noseva. Nadam se da ćemo i mi podstaći slične razgovore".

Hidi kaže da u potpunosti razume zamor ljudi koji su svakodnevno bombardovani scenama nasilja i ljudske patnje, ali smatra da narod ne treba da se plaši izbeglica i njihovih motiva da dođu u Veliku Britaniju.

"Ako ne počnemo da prepoznajemo ove ljude kao onakve kakvi su bili pre nego što su bili primorani da napuste svoje zemlje, obrazovane ljude sa porodičnim vrednostima, koji su imali karijeru i dom, bićemo u velikom problemu", smatra ona.

"Mnogi misle da je glumcima lako. Reći će: 'Ti si socijalista sa šampanjcem', ali to je glupost. Ja sam samo ljudsko biće sa savešću. Moja deca moraju da znaju da mi je stalo. To je ono što mi je najveća motivacija. Ja sam glumac i tim se bavim kako bih zarađivala novac, ali nekad radim projekte u kojima nema novca, jer se nadam da će to promeniti nešto".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu