Četrdeset godina robije zbog parčeta kanapa

Dejvid Gudvin odležao je zatvorsku kaznu od 40 godina zbog svoje uloge u četvorostrukom ubistvu iz 23. januara 1977. godine.

Izvor: Newser
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Zatvorenik se tog dana sastao sa grupom krijumčara marihuane u Okrugu Bej u Floridi.

Reč je bila o tajnoj operaciji FBI-ja, sprovedenoj kako bi se uhapsio jedan od najokorelijih lokalnih dilera droge.

Gudvin, koji je tada imao 31. godinu, bio je jedan od regrutovanih doušnika koje je Federalni biro unajmio u tu svrhu.

Ipak, situacija se uskoro otrgla kontroli. Članovi bande doveli su na mesto okupljanja četvoro svedoka; jedan je odmah ubijen, dok su preostale tri osobe - među kojima su se nalazile dve tinejdžerke, vezane i likvidirane nekoliko stotina kilometara dalje.

Iako sam nije izvršio ubistva, niti se nalazio na kasnijem mestu zločina, Gudvin je bio taj koji je dodao kanap krijumčarima za vezivanje žrtava, tako da je osuđen za prvostepeno ubistvo (tužioci su insistirali na tome da je lično vezao žrtve).

Prvobitno je osuđen na smrtnu kaznu, ali je presuda preinačena 1981. godine.

"Znala sam da nije ubio te ljude, i to je bilo ono zbog čega sam bila uz njega sve ove godine", izjavila je Gudvinova verenica, koja na njegovo oslobođenje čeka već 32 godine.

Dejvid Gudvin će biti pušten na slobodu 2. maja.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Moskovski subotnjik: Kad građani čiste svoj grad

Zaposleni u administracijama svih nivoa, radnim organizacijama, školama, udurženjima vlasnika pasa i drugim, kao i građani dobrovoljci u Moskvi prihvatili su se krpa, grabulja i metli. Danas je bio "gradski subotnjik", radna subota čišćenja i uređivanja javnihi površina posle zime - tradicija iz doba Sovjetskog saveza.

Vesti subota 29.04. 21:09 Komentara: 4

Naučnici upozoravaju: Ove katastrofe mogu da zadese Zemlju

Na osnovu brojnih geoloških, meteoroloških i drugih merenja naučnici predviđaju koje bi prirodne katastrofe mogle da pogode Zemlju u bliskoj budućnosti, kao i područja koja su posebno ugrožena. Najnesigurnija zemlja na svetu je Vanuatu, ostrvska pacifička državica kojoj prete prirodne katastrofe.

Vesti subota 29.04. 20:02 Komentara: 6

Sve manje peska na Zemlji i sve je traženiji

Velika potražnja za peskom vlada širom sveta. U nekim delovima planete ljudi čine velike napore kako bi stigli do zlatnih zrna. U Indiji mafija plaši lokalno stanovništvo kako bi izvlačila i odvozila taj materijal, dok su u Maroku i na Karibima česte krade sa plaža. Pesak je materijal koji se najviše eksploatiše, a prema programu Ujedinjenih nacija, pesak i šljunak obuhvataju 85 odsto svih eksploatisanih materijala na globalnom nivou.

Vesti subota 29.04. 17:46 Komentara: 14
strana 1 od 3256 idi na stranu