- Vesti -

Najdugovečnija vladarka: Kraljica Elizabeta slavi 91. rođendan

Kraljica Elizabeta Druga, najdugovečnija vladarka Velike Britanije, danas slavi 91. rođendan, u privatnosti I bez pompe.

Izvor: Beta
Podeli
GettyImages
GettyImages

U njenu čast, eskadron Kraljevske konjičke artiljerije projahao je pored Bakingemske palate. Potom je, u podne, izvdena počasnu paljbu u Hajd parku, a sat kasnije počasni plotuni su ispaljeni i kod londonskog Tauera.

Kraljica Elizabeta Druga, koja je krunisana 8. februara 1952. godine, britanska je vladarka koja je najduže vremena provela na prestolu.

Ona je, takođe, i monarh koji najduže vlada na svetu, od kada je prošle godine preminuo 88-godišnji tajlandski kralj Bumibol Aduljadedž.

Kraljica obično provede svoj rođendan privatno. Ona takođe ima i zvaničnu proslavu rođendana u junu, kada je lepše vreme. Tada se proslava obeležava vojnom paradom poznatom kao "Pozdrav bojama".

Prati B92 na Viberu

Vesti

Saveti za zdrav život ruskog predsednika

O tome šta je bolje da se pije, a šta ne treba da se pije govorio je predsednik Rusije Vladimir Putin tokom susreta sa decom u „Arteku“, dečijem centru na Krimu. Umesto vina korisniji su kiselj, sok i kefir.

Vesti nedelja 25.06. 20:45 Komentara: 3
strana 1 od 3343 idi na stranu