Najdugovečnija vladarka: Kraljica Elizabeta slavi 91. rođendan

Kraljica Elizabeta Druga, najdugovečnija vladarka Velike Britanije, danas slavi 91. rođendan, u privatnosti I bez pompe.

Izvor: Beta
Podeli
GettyImages
GettyImages

U njenu čast, eskadron Kraljevske konjičke artiljerije projahao je pored Bakingemske palate. Potom je, u podne, izvdena počasnu paljbu u Hajd parku, a sat kasnije počasni plotuni su ispaljeni i kod londonskog Tauera.

Kraljica Elizabeta Druga, koja je krunisana 8. februara 1952. godine, britanska je vladarka koja je najduže vremena provela na prestolu.

Ona je, takođe, i monarh koji najduže vlada na svetu, od kada je prošle godine preminuo 88-godišnji tajlandski kralj Bumibol Aduljadedž.

Kraljica obično provede svoj rođendan privatno. Ona takođe ima i zvaničnu proslavu rođendana u junu, kada je lepše vreme. Tada se proslava obeležava vojnom paradom poznatom kao "Pozdrav bojama".

Prati B92 na Viberu

Vesti

Sve manje peska na Zemlji i sve je traženiji

Velika potražnja za peskom vlada širom sveta. U nekim delovima planete ljudi čine velike napore kako bi stigli do zlatnih zrna. U Indiji mafija plaši lokalno stanovništvo kako bi izvlačila i odvozila taj materijal, dok su u Maroku i na Karibima česte krade sa plaža. Pesak je materijal koji se najviše eksploatiše, a prema programu Ujedinjenih nacija, pesak i šljunak obuhvataju 85 odsto svih eksploatisanih materijala na globalnom nivou.

Vesti subota 29.04. 17:46 Komentara: 0
strana 1 od 3256 idi na stranu