- Vesti -

Neverovatno: Tečnost se kreće suprotno od smera u kom je gurnuta

Profesor Piter Engels i i njegove kolege sa Univerziteta u Vašingtonu stvorili su tečnost sa “negativnom masom“, prenosi BBC.

Izvor: BBC
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

U svakodnevnom svetu, predmeti se, kada ih gurnete, pomeraju u istom pravcu u kojem se vrši sila. Ovu vezu opisuje drugi Njutnov zakon.

Međutim, u teoriji, materija može da ima negativnu masu u istom smislu u kojem električni naboj može da bude pozitivan i negativan.

Engles i njegov tim ohladili su atome rubidijuma gotovo do temperature apsolutne nule (minus 273 stepena Celzijusovih), stvarajući ono što je poznato kao Boze-Ajnštajnov kondenzat.

Čestice se u ovom stanju pomeraju izuzetno sporo, prateći obrasce koje predviđa kvantna mehanika, i ponašajući se poput talasa.

Oni se takođe sinhronizuju i pomeraju zajedno, stvarajući takozvanu “supertečnost”, koja teče bez gubitka energije.

Da bi stvorili uslove za negativnu masu, naučnici su laserima zarobili atome rubidijuma i pomerali ih napred-nazad, menjajući njihov spin.

Kada su atomi oslobođeni iz laserske zamke, proširili su se, dok su neki od njih dobili negativnu masu.

“Kada gurnete predmet sa negativnom masom, on ubrzava prema vama. Izgledalo je kao da je rubidijum udario u nevidljivi zid”, rekao je Majkl Forbs, professor fizike na Univerzitetu u Vašingtonu.

“Ono što je tako važno u ovom eksperimentu je što smo uspeli da uspostavimo kontrolu nad ovim fenomenom bez ikakvih drugih komplikacija”, dodao je.

Ova tehnika biće korišćena za sticanje boljeg uvida u prirodu negativne mase, kao i ispitivanje potencijalnih veza između negativne mase i različitih fenomena u kosmosu, poput neutronskih zvezda, crnih rupa i tamne energije.

Istraživanje je objavljeno u magazinu “Physical Review Letters”.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Kina šalje rovere na Mars

Kineski program istraživanja planete Mars "uveliko je u toku", a tokom misije, predvidjene za 2020. godinu, robotska vozila će sakupljati "podatke o okolini, morfologiji, strukturi tla i atmosferi na Marsu", rekao je danas glavni arhitekta misije Čang Rongćjao.

Vesti sreda 20.09. 20:39 Komentara: 4

Kako izgleda Zemlja sa dalekih svemirskih destinacija?

Kad gledamo zvezde na noćnom nebu, mi zapravo gledamo u prošlost. Pošto je svetlosti potrebno mnogo vremena da pređe ogromna bespuća svemira, svaki nebeski objekat koji posmatramo vidimo onako kako je izgledao u davnini. Ali kako izgleda Zemlja, posmatrana s tih udaljenih destinacija?

Vesti sreda 20.09. 18:30 Komentara: 17

"Većina najboljih ljudi je već mrtva"

Čuveni montipajtonovac glumac Džon Kliz gostovao je u poslednjem izdanju emisije "The Tonight Show" autora Džimija Felona, sa kojim je na sebi svojstven način govorio o svojoj starosti i predstojećoj smrti.

Vesti sreda 20.09. 17:38 Komentara: 14
strana 1 od 3476 idi na stranu