Vesti -

Nova ruska neman: Kazanj je najmoćnija podmornica na svetu

Ruska pomorska flota dobila je ovih dana najnovije moćno oružje.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Podmornica Kazanj, najnovije klase Jasen, moći će nuklearnim raketama da gađa mete udaljene i 2.400 kilometara, što znači da bi teoretski ova podmornica usred Atlantika mogla da napadne ciljeve na istočnoj obali SAD.

Njena gradnja započeta je još 2009. godine, a svečano je isprobana u petak.

Zapovednik mornarice Vladimir Koroljov rekao je da ovaj događaj predstavlja veliku stvar za celu zemlju, vojsku i mornaricu.

“U procesu smo stvaranja grupe podmornica koje mogu da se nose s misijama u celom svetu, kako bismo ojačali rusku bezbednost” - rekao je Koroljov.

Podmornica bi u službu trebalo da krene sledeće godine, a za šest godina mornarica bi trebalo da ih ima sedam.

Podmornica je duga 139 metara i široka oko 13. Može da se spusti do 600 metara dubine, a na površini vozi brzinom od 16 čvorova. Nakon zarona, maksimalna brzina raste na 31 čvor.

Može da primi do 90 članova posade, koji će pod vodom moći da provedu do 100 dana. Njen nuklearni pogon ima 43.000 KS, a biće opremljena reaktorom snage 200 MW, piše Daily Mail.

Što se naoružanja tiče, opremljena je sa osam vertikalnih silosa za rakete Oniks i Kalibr, i 10 cevi za torpeda od 533mm, od kojih svaka može da nosi 30 torpeda.

Ova četvrta generacija podmornica biće bar 50 odsto snažnija od sadašnje crnomorske flote.

Svaka podmornica u ovoj klasi navodno košta milijardu i po dolara, a njihov razvoj bio je dug i težak.

Planovi za ovu klasu podmornica su napravljeni krajem Hladnog rata, a prva podmornica počela je da se gradi 1993. Završena je tek 2010. godine. Rezanje troškova krajem '90-ih je zaustavilo projekat, koji je nastavljen tek sredinom sledeće decenije, uz velike dizajnerske promene i modernizaciju, prenosi DefenseNews.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu