- Vesti -

Nova ruska neman: Kazanj je najmoćnija podmornica na svetu

Ruska pomorska flota dobila je ovih dana najnovije moćno oružje.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Podmornica Kazanj, najnovije klase Jasen, moći će nuklearnim raketama da gađa mete udaljene i 2.400 kilometara, što znači da bi teoretski ova podmornica usred Atlantika mogla da napadne ciljeve na istočnoj obali SAD.

Njena gradnja započeta je još 2009. godine, a svečano je isprobana u petak.

Zapovednik mornarice Vladimir Koroljov rekao je da ovaj događaj predstavlja veliku stvar za celu zemlju, vojsku i mornaricu.

“U procesu smo stvaranja grupe podmornica koje mogu da se nose s misijama u celom svetu, kako bismo ojačali rusku bezbednost” - rekao je Koroljov.

Podmornica bi u službu trebalo da krene sledeće godine, a za šest godina mornarica bi trebalo da ih ima sedam.

Podmornica je duga 139 metara i široka oko 13. Može da se spusti do 600 metara dubine, a na površini vozi brzinom od 16 čvorova. Nakon zarona, maksimalna brzina raste na 31 čvor.

Može da primi do 90 članova posade, koji će pod vodom moći da provedu do 100 dana. Njen nuklearni pogon ima 43.000 KS, a biće opremljena reaktorom snage 200 MW, piše Daily Mail.

Što se naoružanja tiče, opremljena je sa osam vertikalnih silosa za rakete Oniks i Kalibr, i 10 cevi za torpeda od 533mm, od kojih svaka može da nosi 30 torpeda.

Ova četvrta generacija podmornica biće bar 50 odsto snažnija od sadašnje crnomorske flote.

Svaka podmornica u ovoj klasi navodno košta milijardu i po dolara, a njihov razvoj bio je dug i težak.

Planovi za ovu klasu podmornica su napravljeni krajem Hladnog rata, a prva podmornica počela je da se gradi 1993. Završena je tek 2010. godine. Rezanje troškova krajem '90-ih je zaustavilo projekat, koji je nastavljen tek sredinom sledeće decenije, uz velike dizajnerske promene i modernizaciju, prenosi DefenseNews.

Prati B92 na Viberu

Vesti

Kina šalje rovere na Mars

Kineski program istraživanja planete Mars "uveliko je u toku", a tokom misije, predvidjene za 2020. godinu, robotska vozila će sakupljati "podatke o okolini, morfologiji, strukturi tla i atmosferi na Marsu", rekao je danas glavni arhitekta misije Čang Rongćjao.

Vesti sreda 20.09. 20:39 Komentara: 4

Kako izgleda Zemlja sa dalekih svemirskih destinacija?

Kad gledamo zvezde na noćnom nebu, mi zapravo gledamo u prošlost. Pošto je svetlosti potrebno mnogo vremena da pređe ogromna bespuća svemira, svaki nebeski objekat koji posmatramo vidimo onako kako je izgledao u davnini. Ali kako izgleda Zemlja, posmatrana s tih udaljenih destinacija?

Vesti sreda 20.09. 18:30 Komentara: 17

"Većina najboljih ljudi je već mrtva"

Čuveni montipajtonovac glumac Džon Kliz gostovao je u poslednjem izdanju emisije "The Tonight Show" autora Džimija Felona, sa kojim je na sebi svojstven način govorio o svojoj starosti i predstojećoj smrti.

Vesti sreda 20.09. 17:38 Komentara: 14
strana 1 od 3476 idi na stranu