Vesti -

Pazite šta vaša deca gledaju, da Pepa ne postane zombi

Današnjim klincima je prirodnije "skrolovanje" prstom po ekranu tableta ili pametnog telefona od okretanja stranice knjige, a moderan život i moderno roditeljstvo često podrazumevaju ispunjavanje slobodnog dečjeg vremena baš prilikom da dodatno uvežbaju tu veštinu - da sede pred ekranom i gledaju crtaće na Jutjubu.

Izvor: B92, BBC
Podeli
Foto: BBC, YouTube/CANDYFAMILY
Foto: BBC, YouTube/CANDYFAMILY

Međutim, današnje vreme i takav vid "zabave" sa sobom nose i druge opasnosti, a jedna od njih se krije baš među raznim šarenim video klipovima.

Kako prenosi BBC, ako roditelji ne paze, sasvim je moguće da njihovo dete klikne ili "tapne" na nešto što liči na sasvim običan video-snimak sa popularnom Pepom Prase u glavnoj ulozi, ali samo sekundinakon što se pritisne dugme "play" sve postaje mnogo mračnije.

Pojavljuje se zubar sa ogromnim špricem, koji čupa zube Pepi, a ona počinje da vrišti.

"Pepa vrišti i plače, a zubar je pomalo sadista. To nije nešto što bi trebalo da gleda trogodišnjak. Ipak, crtež i animacija su dovoljno slični pravoj Pepi da mogu da prevare i dete i roditelja", kaže Lora Džun za BBC.

Britanska kuća je posle ovog razgovora na Jutjubu pronašla stotine klipova u kojima glavne uloge imaju popularni likovi iz omiljenih dečjih crtaća, ali koji su prepuni neprikladnih tema - od Pepe, preko Malaca, do Elze, pa čak i lokomotive Tomasa.

Neki klipovi su bezazlene parodije, ali su neke prepune sadržaja koji je uznemirujući ili strašan čak i za stariju decu.

Tako na jednom od 100 najgledanijih kanala, koji je stekao popularnost otvaranjem igračaka i proizvoda nalik popularnom "kinder jajetu", sada postoje klipovi sa naslovima "Velika Elzina slina", "Goli Hulk ostao bez gaća", pa čak i "Krvava Elza: Spajdermen lomi ruku Elzi".

Na Jutjubu se mogu naći i nezvanični crtani filmovi sa Pepom u kojima se ona sreće sa zombijima, pa čak i postaje jedan od njih.

BBC nije dobio odgovor od kompanija Dizni i EntOne, koje su vlasnici intelektualne svojine, dok su iz Jutjuba saopštili da su "ozbiljno posvećeni informacijama koje dobijaju i da se sadržaj pregleda 24/7 i da se ono što je neprikladno odmah skida".

"Preporuka roditeljima je da koriste YouTube Kids aplikaciju na svojim uređajima, na kojoj može da se uključi filter za isključivo bezbedan filter", navode iz Jutjuba i dodaju da "ipak nijedan filter nije 100 odsto siguran".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu