Vesti -

Supermasivna crna rupa juri svemirom brzinom od 8 miliona km/h

Nasin svemirski teleskop Habl zabeležio je u dalekoj galaksiji 3C 186 jednu krajnje neobičnu pojavu.

Izvor: Independent
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Supermasivne crne rupe najveće su crne rupe u univerzumu. Njihova masa iznosi između milion i milijardu puta mase Sunca.

Istraživanja su pokazala da se nalaze u svakoj galaksiji, uključujući i naš Mlečni put. One utiču na formiranje zvezda i deformišu prostor-vremenski kontinuum.

Sasvim je jasno da je potrebno mnogo za pokretanje objekata takve vrste, tako da je krajnje fascinantno što su astronomi u galaksiji zvanoj 3C 186, udaljenoj 8 milijardi svetlosnih godina od naše, uočili supermasivnu crnu rupu koja se kreće brzinom od čak 8 miliona kilometara na čas.

U studiji koja će sledeće nedelje biti objavljena u magazinu “Astronomija i astrofizika”, navodi se da su ovu zanimljivu pojavu najverovatnije prouzrokovali gravitacioni talasi, nastali kao posledica sudara druge dve crne rupe.

Galaksija 3C 186 sadrži izuzetno svetlo nebesko telo – kvazar, što nije ništa neobično. Kvazari se nalaze u središtu galaksije, a svoj sjaj duguju prstenu gasa koji okružuje crnu rupu u njihovom središtu.

Ono što jeste bilo neobično je lokacija kvazara u galaksiji 3C 186, koji je udaljen 35.000 svetlosnih godina od njenog središta, piše Independent.

Dodatna merenja drugim instrumentima potvrdila su Hablovo otkriće.

Kako je u galaksiji primećen i tanak luk zvezda koji nastaje prilikom sudaranja dve galaksije, naučnici pretpostavljaju da se 3C 186 nedavno sjedinila sa drugim sistemom, i da je tom prilikom možda došlo I do sjedinjavanja njihovih crnih rupa.

Šta se dalje dogodilo, može samo da se pretpostavlja. Glavna teorija je da su dve crne rupe počele da kruže jedna oko druge, ispuštajući gravitacione talase poput prskalice za travu, kako je NASA to opisala.

Ako crne rupe nisu imale istu, ili bar sličnu masu, najverovatnije je u jednom pravcu poslato više gravitacionih talasa nego u ostalim.

Kada je proces sjedinjavanja završen, formirani objekat se najverovatnije odbio o najjače gravitacione talase, i nastavio da se kreće u suprotnom smeru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu