Vesti -

Obnovili Hristov grob, sada mu preti rušenje

Naučnici upozoravaju na postojanje veoma realnog rizika od rušenja na mestu za koje se veruje da se na njemu nalazi Hristov grob.

Izvor: newser.com
Podeli
Getty
Getty

Istraživači Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini kažu da bi Edikul, svetilište iz 19. veka sagrađeno iznad pećine za koju se veruje da je u njoj Isus sahranjen, mogao vrlo skoro da se suoči sa katastrofalnim urušavanjem ukoliko nedostaci ne budu uskoro otklonjeni.

Edikul je smešten u unutrašnjosti Crkve Svetog groba u Jerusalimu. Naučnici su, tokom višemesečne restauracije u koju je uloženo skoro četiri miliona dolara, otkrili urušen temelj, za koji tvrde da dalje destabilizuje građevinu, koja je izgrađena iznad ruševina i mreže tunela i kanala.

Oni ističu da ima još dosta posla da bi se otklonio taj veliki konstrukcioni problem, dodajući da je još problema otkriveno u donjim slojevima ispod objekta pomoću robota kamera.

Da je objekat nestabilan, poznato je već skoro 100 godina, ali njegova restauracija nije mogla da počne ranije, pošto su se različite hrišćanske grupe sukobljavale oko staranja nad svetilištem.

Sporazum o tome postgnut je u martu 2016. godine. Novi radovi mogli bi da koštaju oko 6,5 milona dolara i da potraju još godinu dana.

Grob u kome je, po verovanju ,sahranjen Isus Hrist otkriven je u sredu na ceremoniji u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu, posle devet meseci restauracije, vredne 3,4 milona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu