Vesti -

Izgleda da ono što smo znali o evoluciji dinosaurusa ne stoji

Tiranosaurus reks i njegovi najbliži srodnici će izgleda biti smešteni na potpuno drugo mesto u "porodičnom stablu" dinosaurusa, nakon nove studije naučnika sa Kembridža.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Kako prenosi AP, računarske simulacije i dublja analiza dosad pronađenih fosilnih ostataka ukazuje na to da su dosadašnje teorije o razvoju dinosaurusa i daljoj evoluciji biloepotpuno pogrešno postavljene i da je sasvim moguće da je poreklo dinosaurusa i vremenski i geografski nešto drugačije.

Studija objavljena u naučnom žurnalu "Nejčer" navodi da "novi sistem" ima mnogo više smisla od starog, koji je postavljen pre više od jednog veka i koji je razvrstao dinosauruse po obliku i građi kukova.

"Ako su autori u pravu, ovo okreće naopačke naše dosadašnje shvatanje evolucije dinosarusa", kažu paleontolozi.

Dinosaurusi su prema dosadašnjoj klasifikaciji podeljeni na dve grupe - ornitikija (kukovi nalik ptičjim) i sauriskija (kukovi nalik reptilskim).

Od "poznatijih" dinosaurusa, u prvu grupu spadaju stegosauri, a u drugu brontosauri. Teropodi, grupa u koju spada i čuveni T-reks, smeštena je u drugu grupu ,iako se veruje da od njih vode poreklo današnje ptice.

Međutim, oni sada predstavljaju novu granu grupe u kojoj se sada nalaze stegosauri.

"To znači da su životinje današnjice, za koje smo oduvek smatrali da su veoma bliske, mnogo dalje po poreklu", kaže profesor Kristi Kari Rodžers iz Minesote.

Kako navode naučnici, obrada podataka je pokazala da su se dinosaurusi pojavili na Zemlji pre 247 miliona godina, što je deset miliona godina ranije od prihvaćene teorije.

Takođe, geografski stvari stoje mnogo drugačije, opšteprihvaćena teorija govori da je rani predak dinosaurusa prvi put viđen u Tanzaniji, na istoku Afrike, a nova ukazuje na mnogo severnije poreklo - dinosaurusi potiču iz Škotske.

Naravno, novu teoriju ne podržavaju svi i neki smatraju da je "slaba" i da ostavlja previše otvorenih pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu