Vesti -

Isusov grob "rastavljen pa sastavljen", uloženo 3,4 miliona $

Grob u kome je po verovanju sahranjen Isus Hrist otkriven je na ceremoniji u crkvi Svetog groba u Jerusalimu, posle devet meseci restauracije vredne četiri milona dolara.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images

Verodostojnici raznih hrićanskih veroispovesti učestvovali su na ceremoniji kod groba čija mramorna konstrukcija sada ponovo ima originalnu oker boju, prenose izveštaji.

"Ovo nije samo poklon Svetoj zemlji, to je poklon celom svetu", rekao je jerusalimski pravoslavni patrijarh Teofil Treći obraćajući se prisutnima među kojima je bio i grčki premijer Aleksis Cipras.

Grčki tim za restauraciju, sačinjen od arheologa i drugih eksperata, uspešno je okončao radove na restauraciji edikula - reč izvedena iz latinskog termina "aedecule", što znači "mala kuća". Radovi su počeli u maju 2016.

Konstrukcija od mermera i krečnjaka stoji u Hramu Hristovog vaskrsenja iz 12. veka, na ostacima iz 4. veka.

Bila je potrebna hitna obnova grobnice koja je godinama bila izložena faktorima životne sredine, kao što su voda, vlaga i dim.

Gradilište je u oktobru imalo istorijski trenutak, kada je mermerna ploča koja pokriva grob bila sklonjena na tri dana. Poslednji put pre toga kada su ljudi došli do srca najsvetijeg mesta hrišćanstva bilo je 1810, kada je obavljena restauracija posle požara.

Šezdesetih i devedesetih godina druge obnove su izvedene u raznim delovima crkve koja se nalazi u starom gradu Jerusalimu, kod najvećih svetilišta judaizma i islama Zida plača i Brda hrama, međutim edikula nije dirana.

Za devet meseci i za cenu od 3,4 miliona evra praktično sve je demontirano, očišćeno i restaurirano, uključujući i stubove i kupole iznad i unutar zgrade. Prozor je otvoren da bi se dozvolilo hodočasnicima da prvi put vide goli kamen stare pećine.

Uklonjena je ružna gvozdena konstrukcija koju su britanske vlasti napravile 1947. godine kao potporu za zidove. Očišćena je čađ koja se nakupila na zidovima kamene fasade pošto su hodočasnici na tom mestu decenijama palili sveće. Više nema straha za stabilnost starog hrama koji je poslednji put obnovljen pre više od 200 godina.

Svetski fond za zaštitu spomenika, koji je prikupio četiri miliona dolara za obnovu, saopštio je da je intervencija bila neophodna jer je postojala opasnost od kolapsa.

Radove su finansirale tri vodeće hrišćanske vere u toj crkvi grčko-pravoslavna, franjevačka i jermenska kao i od javnih i privatnih donacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu