Vesti -

NBA košarkaš u društvenom eksperimentu: Zemlja je ravna

Priča o “ravnozemljaškom” pokretu i debata o “lažnim vestima” dobili su neočekivanu tačku preseka i to u košarkašu Kajriju Irvingu.

Huffington Post, Cleveland.com
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Ovaj plejmejker tima Cleveland Cavaliers izazvao je pravu buru u medijima izjavivši u podkastu koji vode njegovi saigrači Čening Fraj i Ričard Džeferson, da je Zemlja ravna.

“To nije teorija zavere. Zemlja je ravna”, rekao je Irving pozivajući publiku da istraži tu temu.

Plejmejker je krivio “njih” za “laži koje nam serviraju”, ali nije razjasnio ko su ti “oni”.

Njegove neočekivano iracionalne tvrdnje izazvale su mnoštvo reakcija na društvenim mrežama, a morao je da reaguje čak i Adam Silver, komesar NBA.

“Kajri i ja smo išli na isti koledž, ali je on možda pohađao drugačija predavanja nego ja”, našalio se Silver.

“Šalu na stranu, on je pokušao da bude provokativan i mislim da je postigao svoj cilj. Mislim da je to mnogo širi komentar na debatu o takozvanim ‘lažnim vestima’. Ipak, lično mislim da je Zemlja okrugla”.

Irving: Zemlja je ravna; LBJ: OK, brate

Kajri je, međutim, kasnije promenio iskaz i na neki način potvrdio Silverovu teoriju.

Da li je sve to bio društveni eksperiment, ipak treba da zaključite sami, jer se iz njegove izjave za Cleveland.com teško izvlači poenta:

“Mislim, činjenica da možete da se pojavite u vestima pokazuje... Mislim, činjenica da je društveni fenomen to što Kajri misli da je Zemlja ravna mi je urnebesna”, rekao je Irving.

“Mislim, to nema nikakav značaj za moj život. Mislim, znate, samo mislim da je ovakav razgovor urnebesan. To što je to vest mi je urnebesno. Mislim, samo sam hteo da poentiram. Možemo pitati, recimo, relevantna pitanja o tome šta se dešava na svetu – kao, šta se stvarno dešava. Znate na šta mislim? Ili šta ja stvarno verujem. Ili ko sam ja zapravo. To bi bilo fino, ali činjenica da su svi to izvukli iz podkasta mi je urnebesna”.

Direktno upitan da li se njegova priča o ravnoj Zemlji u širem kontekstu odnosi na priču o “lažnim vestima” i činjenicu da je svađa na temu o kojoj je nauka već odavno sve rekla, ako ne loša, onda barem glupa, Irving je rekao:

“Da, nauka sugeriše da je naučno nemoguće da je Zemlja ravna”, rekao je Irving. “Totalno sam svestan toga”.

“Postoji toliko mnogo stvarnih stvari koje menjaju naše živote. Ponekad mislim da se to posmatra iskrivljeno zbog toga ko smo mi u košarkaškom svetu. ‘Čoveče, zar stvarno to misli? Ne volim Karija Irvinga jer misli da je Zemlja ravna’, ili ‘zato što misli da svet ne može pogrešiti’. Znam šta nauka kaže. Činjenica da to mogu biti prave vesti da me ljudi zapravo to pitaju. To je društveni fenomen. ‘Šta ti misliš o tome? Da li ćeš pokušati da zaštitiš svoj imidž?’ Ne, to nije bitno”, rekao je Irving.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 182 idi na stranu