Vesti -

Univerzum ima 11 dimenzija

Moderna nauka konačno sustiže drevne filozofe.

Huffington Post
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Univerzum se sastoji od 11 dimenzija, tvrdi fizičar i futurolog Mičio Kaku.

“Zamislite ovu 11-dimenzionu arenu kao skup balona od sapunice, a površina svakog od njih je univerzum. Mi se nalazimo na toj površini balona. To je trodimenzionalni balon, koji se širi a nekad i sudara sa drugim balonima. Nekad može da se razdeli na dva dela i taj događaj smatramo Velikim praskom. Prema teoriji struna, kojom se ja bavim, možemo imati balone u različitim dimenzijama, a najveći broj je 11. Ne može postojati više od 11 dimenzija, jer univerzum posle tog broja postaje nestabilan”, kaže Kaku.

"Unutar ovakvog sistema, kaže slavni fizičar, mogu postojati baloni koji su trodimenzionalni, četvorodimenzionalni, petodimenzionalni i tako dalje”.

Svaki od balona vibrira i tako stvara muziku, dodaje Kaku. “Muzika” ovih membrana su subatomske čestice. Svaka subatomska čestica predstavlja notu na vibrirajućoj struni ili vibrirajućoj membrani.

Dakle, verovali ili ne, imamo kandidata za “Božji um” o kom je Albert Ajnštajn pisao poslednjih 30 godina svog života. “Božji um” iz ove perspektive je kosmička muzika koja odjekuje kroz 11-dimenzionalni hiperprostor...

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 165 idi na stranu