Vesti -

Posle pet godina: Džuno na korak od Jupitera

Naučnici se pripremaju za velike rezultate i otkrića jer se sonda Džuno konačno približila Jupiteru nakon petogodišnjeg putovanja sa Zemlje. Tokom pet godina sonda je prešla 1,4 milijarde kilometara

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: NASA
Foto: NASA

Da bi završila svoju rizičnu misiju, Džuno će morati da preživi zračenja koja stvara Jupiter u magnetnom polju. Da bi se mogla izboriti sa svim uslovima, sonda Džuno je zaštićena posebnim instalacijama i senzorima.

Džuno će proučavati sastav Jupitera i njegovog gravitacionog i magnetnog polja, kao i tražiti tragove o formiranju planete. Biće takođe u mogućnosti da isporučiti zapanjujuće fotografije u boji, putem svoje kamere, koja ima široko vidno polje usmereno za panoramske fotografije.

Pomoći će joj takođe i niz instrumenata, među kojim su neki koje su dale Italija, Francuska i Belgija u okviru partnerstva s Evropskom svemirskom agencijom kako bi se proučilo funkcionisanje planete i sondirala njena utroba.

Prethodni rekord za bliski susret Jupiteru postavila je američka svemirska agencija NASA 1974. godine, svemirskim brodom Pionir 11, koji je bio udaljen od Jupitera 27.000 kilometara. Podsećamo, NASA je sondu Džuno lansirala 2011. godine pomoću rakete Atlas s Kejp Kanaverala na Floridi.

Džuno je skraćeno od Junona, u rimskoj mitologiji supruga i sestra Jupitera. Sonda koju pokreće sunčeva energija koštala je 1,1 milijardu dolara i pre pet godina je počela odiseju prema najvećoj planeti u sunčevom sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu