Vesti -

"Treći svetski rat će se voditi u svemiru"

Tenzije između svetskih supersila su velike i mnogi smatraju da će kulminirati novim svetskim ratom. Ipak, neki stručnjaci smatraju da će se taj sukob odigravati u svemiru.

News.com.au
Podeli
NASA Orbital Debris Program Office, photo galler
NASA Orbital Debris Program Office, photo galler

Rusi upozoravaju: Problem iz svemira bi mogao da izazove rat

Svetske sile pokušavaju da militarizuju ono što se dugo smatralo “zajedničkim dobrom”.

Vojni analitičar Omar Lamrani je za agenciju Stratfor upozorio da je trka za dominaciju u svemiru davno počela, ali da se ubrzava i svemirsko naoružavanje.

Prema njegovom mišljenju, svetske sile rade na antisatelitskom naoružanju.

“Tehnologija koja je počela da se razvija tokom Hladnog rata, u poslednjoj deceniji je predmet takmičenja najmoćnijih vojnih sila”, piše on.

“Vođstvo u oblasti vojnih svemirskih tehnologija daje prednost SAD, ali istovremeno nosi i rizike”.

Činjenica da SAD dominiraju, ali i zavise od svemira, povećava opasnost da će njihoni rivali napasti njenu skupu infrastrukturu, smatra Lamrani.

SAD se “oslanjaju na satelite za navigaciju, špijuniranje, precizno ciljanje, komunikaciju, rana upozorenja i nekoliko drugih aktivnosti”.

Ako bi došlo do novog rata, bio bi to sukob u kom niko ne bi želeo da učestvuje i koji bi bio poguban za sve.

Lamranijeva upozorenja zbog militarizacije svemira nisu nova. Prošle godine je za Sajentifik Amerikan izjavio da je rat u svemiru bliži nego ikad, budući da Kina, Rusija i SAD razvijaju i testiraju nove tehnologije koje treba da služe za ratovanje u svemiru.

Sve zemlje su porekle da rade na takvom naoružanju.

Nazvavši ovu trku “trkom naoružanja, po svemu, sem po nazivu”, magazin je procenio da će sledeća krizna oblast biti u orbiti.

Oko Zemlje trenutno kruži više od 1.300 satelita i omogućavaju komunikacije, GPS, meteorološke prognoze i nadzor. Sukob bi mogao da znači da će cela planeta ostati bez njihovih “usluga”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu