Vesti -

Astronomi pronašli bezrepu kometu, jedinstvenu i prvu svoje vrste

Astronomi su pronašli prvu kometu bez repa koja bi kao takva mogla da pruži odgovore na mnoga pitanja o kreaciji i evoluciji našeg Sunčevog sistema.

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Iako je otkrivena još 2014. godine, za kometu C/2014 S3 ili Manx tek je nedavno zaključeno kako prilikom prilaska Suncu nema rep, što je uobičajna pojava kod kometa poznatih čoveku. Manx je, ipak, upravo pokazala kako tu osobinu ne dele sve komete.

Pronalazak je objavljen u petak u naučnom listu Science Advances, a sam naziv Manx dolazi od vrste mačaka koja se rađa bez uobičajnog repa.

Rep kometa stvara reakcija materijala od kojeg su sačinjene, a koji burno reaguje prilikom povećanja temperature, odnosno prilikom približavanja Suncu. Većina kometa je načinjena od leda što sam proces kreiranja repa čini lakšim, ali je Manx sačinjen od materijala koji se može naći na kamenim asteroidima lociranim između Marsa i Jupitera.

Manx je najverovatnije nastao u Zemljinom komšiluku jer je sačinjen od materijala koji je uobičajan za Zemljinu okolinu. Rođen je prilikom stvaranja solarnog sistema, ali je odbačen na periferiju nakon što ga je "izgurala" gravitacija novonastalih planeta.

Većina kometa sačinjene su od leda koji se formira na marginama našeg solarnog sistema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 177 idi na stranu