Vesti -

Nestali Australijanac pronađen nakon 16 godina

Džejson Ronald Daglas, Australijanac aboridžinskog porekla, nedavno je pronađen u Volsolu u Engleskoj, 16 godina nakon što je nestao bez traga.

Izvor: Independent
Podeli
Foto: Thinkstock / ilustracija
Foto: Thinkstock / ilustracija

Njegova prodica nedavno je pokrenula kraudfanding kampanju sa ciljem da pokrije troškove njegovog povratka u Australiju.

Daglas je u Velikoj Britaniji živeo sa svojim ujakom, “koji mu je bio kao otac”, dok je njegova porodica ostala u Australiji. Međutim, njegov ujak umro je 1999. godine od srčanog udara za vreme gledanja fudbalske utakmice.

Daglas je poslednji put video svoju porodicu na ujakovoj sahrani 2000. godine, a od tada međusobno gube kontakt, piše "Independent".

Porodica je prvo kontaktirala policiju u Australiji, a zatim i policiju Velike Britanije. Posle dugog niza godina njegovi bližnji saznali su da je Daglas uhapšen u regionu Zapadni Midlend. Britanska policija omogućila im je da razgovaraju s njim.

“Prvo je plakao, a onda je bio srećan. Pričali smo o mnogo toga. O našim uspomenama iz detinjstva i našim životima sada. Pričao mi je o poteškoćama sa kojima se tamo susretao, i koliko dugo mu je trebalo da dobije bilo kakvu finansijsku pomoć, što je dovelo do toga da dugo bude beskućnik”, prokomentarisala je njegova sestra Seli Daglas njihov prvi razgovor nakon 16 godina.

Razlog zašto je gospodin Daglas vremenom izgubio kontakt sa svojom porodicom ubrzo je postao jasniji.

“Rekao mi je da je prvih deset godina u Velikoj Britaniji proveo kao beskućnik. Živeo je na ulici, a njegov pasoš i sva ostala identifikaciona dokumenta bila su ukradena, tako da nije mogao da dobije nikakvu pomoć kako bi preživeo. Zato se okrenuo sitnom kriminalu, poput krađe namirnica kako bi mogao nešto da pojede, i prosjačenja na ulici”, rekla je gospođa Daglas.

Ona je dodala da joj je bilo potrebno toliko dugo vremena da pronađe brata najverovatnije zato što se neprestano kretao iz jednog dela zemlje u drugi. Takođe je pomislila da njen brat veruje da je njegova porodica u međuvremenu odustala od potrage. Pohvalila je “divnu” policiju koja joj je pomogla da pronađe brata, a porodica je u međuvremenu počela da sakuplja novac za Daglasov smeštaj, povratnu kartu i neophodna dokumenta za njegov povratak kući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 176 idi na stranu