Vesti -

Tapiserija kao žuta podmornica u čast Džona Lenona

Gotovo četiri decenije nakon što su mu američke vlasti odobrile zelenu kartu, Džonu Lenonu je danas u Njujorku odata počast tapiserijom na kojoj je Menhetn prikazan kao velika žuta podmornica sa slavnim Bitsom koji drži znak mira.

Izvor: Tanjug
Podeli

Svečanosti, koja je juče održana u Muzeju imigracije na ostrvu Elis, na kom se uzdiže čuveni Kip slobode, prisustvovali su Lenonova udovica Joko Ono i članovi irskog rok sastatva U2, Bono i Edž.

Tom prilikom je 29. juli proglašen "Danom Džona Lenona".

"Džon je znao koliko je mir važan, ali je takođe znao da ono u šta verujemo postaje stvarnost", istakla je Ono.

Izradu tapiserije, delo českog umetnika Petera Sisa, naručio je Bil Šipsi, osnivač organizacije Art for Amnesti u znak zahvalnosti Ono što je poklanjanjem prava za snimanje Lenonovih pesama, nastalih tokom njegove solo karijere, pomogla u prikupljanju više od pet miliona dolara za svetsku organizaciju za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenel.

"Naša je nada da će ova lepa tapiserija podsećati na Lenonovu poruku mira i ljubavi svima onima koji su napustili svoje domove u potrazi za boljim životom", ističe se u saopštenju Amnesti Internešenela.

Rođen u Liverpulu, u Velikoj Britaniji, Lenon se preselio u SAD početkom 1970-ih.

Pevač i zagovornik mira, žestoki kritičar Vijetnamskog rata, Lenon je bio suočen sa pretnjom deportacije pre nego što je u julu 1976. konačno dobio pravo boravka u SAD-u.

Samo četiri godine kasnije ubijen je u Njujorku, ispred zgrade u kojoj je živeo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 200 idi na stranu