Vesti -

Satanistička statua je u Detroitu, šta sad?

Vest da je Satanistički hram u Americi predstavio javnosti statuu Bafometa, paganskog božanstva koje se povezuje s mnogim okultističkim grupama, za kratko vreme obišla je celi svet. Osim što je šokirala mnoge, nametnula je važno pitanje: dokle sežu religijske slobode, ističe američki Time.

TIME
Podeli

Nedugo pre ponoći u subotu, grupa od oko 700 ljudi okupila se u starom industrijskom skladištu u Detroitu na nečemu što je najavljeno kao “najveća javna satanistička ceremonija u istoriji”.

Većina okupljenih sebe smatra satanistima, pripadnicima kulta koji se definiše kao “religijska grupacija”. Drugi su došli samo iz radoznalosti.

Opipljivost i javnost ovog događaja mnoge je zaplašila, iako je skup podsećao na bezazlenu žurku, ništa “strašniju” od proslave Noći veštica.

Povod okupljanja bilo je otkrivanje velike bronzane statue Bafometu, mitskom stvorenju sa telom čoveka, a glavom jarca, koje je nakon više vekova postao totem savremenog satanizma.

Statua je impresivna: visoka je više od 2,5 metara i teška oko jedne tone. Rogati i krilati idol sedi na tronu, dok mu sa leve i desne strane stoje dečak i devojčica i radoznalo ga gledaju.

“Bafomet simbolizuje spajanje nepomirljivih principa, spremnost da se prihvate, pa čak i slave razlike”, rekla je za magazin TIME Džeks Blekmor, koja je organizovala okupljanje.

U jednom smislu, statua je test opterećenja za američki pluralizam i izaziva pitanje do koje mere sežu religijske slobode.

Blekmor upravlja detroitskim odeljenjem Satanističkog hrama, jedne od bolje povezanih grupa u tom polju, koje su inače potpuno nepovezane, kako organizaciono, tako i dogmatski.

Satanistički hram ima odeljenja i u Finskoj, Floridi, Italiji i Mineapolisu. Sedište je u Njujorku, ali je odeljenje u Detroitu prvo i najveće.

Blekmor, koja se inače uvek služi pseudonimom iz bezbednosnih razloga, odrasla je u Detroitu i nakon školovanja na Harvardu gde je slušala predavanja o satanizmu, vratila se u rodni grad da radi u Satanističkom hramu.

Upitana da li je njena grupa religijska (ili pak antireligijska) organizacija, ona objašnjava da je manje reč o crkvi, a više o grupi istomišljenika okupljenih oko nečega što više puta naziva “satanističkim principima”.

Prema sajtu, satanistički principi odnose se na sledeće: “Satanistički hram drži se osnovne premise da je patnja loša i da je sve što smanjuje patnju dobro. Mi ne verujemo u simboličko ‘zlo’”.

Što je još važnije, grupa ne “promoviše veru u Satanu lično”. Prema njihovoj logici, Satana je apstrakcija, ili literarna figura, a ne božanstvo. On je simbol racionalnosti, skepticizma, slobode govore, čak i velike lične cene”.

“Odabrali smo Bafometa zbog njegove savremene povezanosti sa figurom Satane i smatramo da je njegov simbolizam prikladan, ukoliko se izloži uz bilo koji spomenik koji predstavlja neku drugu veru”, rekla je Blekmor.

Spomenik na koji misli je gotovo dva metra visoka struktura sa ugraviranim 10 Božjih zapovesti u Oklahomi, podignuta na državnom zemljištu.

Predstavnik Oklahome Majk Ric je 2012. dao 10.000 dolara iz svog džepa da bi ta statua bila podignuta ispred zgrade skupštine, što je prema mišljenju mnogih, flagrantno narušilo princip odvojenosti crkve i države.

Satanistički hram žestoko je kritikovao tu odluku. Ako hrišćani mogu da ističu svoju veru na javnom zemljištu, zašto ne bi mogli i oni?

Država se, međutim, nije složila i odbila je peticiju Satanističkog hrama da statuu Bafometa postavi baš pored 10 zapovesti. S druge strane, svestan nelogičnosti takvog poteza, Vrhovni sud Oklahome, odlučio je da je i spomenik 10 zapovesti u neskladu sa Ustavom.

S druge strane, jedan sveštenik iz Detroita opisao je otkrivanje statue kao “žurku dobrodošlice za zlo”, a grupa katolika aktivno je pozivala ljude da prisustvuju misi u lokalnoj katedrali i pobune se protiv statue.

Ako imamo u vidu da guverner Arkanzasa planira podizanje statue 10 zapovesti na državnom zemljištu u Litl Roku, deluje da će se od ovog trenutka priča o religijskim slobodama u Americi samo dodatno zakomplikovati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 200 idi na stranu