Vesti -

NASA objavila najbolju fotografiju misterioznih svetala na Cereri

Misterija koja okružuje nekoliko svetlećih tački na površini patuljaste planete Cerere (poznate i kao Ceres) dobila je novu dimenziju nakon što je NASA objavila do sada najdetaljniju fotografiju ovog fenomena.

Izvor: klix.ba
Podeli

Patuljasta planeta koja se nalazi između Marsa i Jupitera našla se u centru interesovanja javnosti nakon što je NASA-ina svemirska letelica Dawn 16. maja fotografisala njenu površinu. Na fotografijama je potom uočeno područje široko oko 90 kilometara, a koje karakteriše svetlost nepoznatog porekla.

Iako su naučnici upoznati sa Cererinom svetlima još od 2004. godine kada ih je primetio teleskop Hubble, tek je letelica Dawn probudila veliko interesovanje zbog činjenice da se i pored fotografija visoke rezolucije nije moguće razaznati poreklo svetla.

Trenutne hipoteze o mogućem razlogu blještavila jesu specifičan led ili depoziti soli. Naučnici NASA-e veruju kako je 25 odsto Cerere načinjeno od vode, a neki veruju kako bi patuljasta planeta zapravo mogla imati više slatke vode nego naša Zemlja.

"Svetla imaju osobine koje odgovaraju refleksiji leda, a i spektar odbijene svetlosti takođe odgovara ledu, tako da je je verovatnoća o zamrznutoj vodi vrlo visoka", rekao je astronom Kristofer Rasel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 194 idi na stranu