Vesti -

Grad Erin Brokovič bez holivudskog hepienda

Kako je kalifornijski grad Hinkli od mesta na kome je izvojevana velika pravna pobeda protiv lokalnog zagađivača vode, nakon čega je ovekovečen u Oskarom nagrađenom filmu sa Džulijom Roberts, postao “grada duhova”?

Izvor: klix.ba
Podeli

Vozeći kroz gradić Hinkli u Mohave pustinji, stanovnik Deron Benks pokazuje na napuštene kuće i prazne placeve.

“Evo, kada sam prošli put prolazio ovim putem, ovde je bila kuća, a sada je nema”, kaže Benks vozeći se kroz Hinkli, gradić koji je proslavio Erin Brokovič, a po kojem je kasnije snimljen i film gde je glavnu ulogu igrala Džulija Roberts.

Nešto više od 15 godina nakon što je Brokovičeva osigurala odštetu od čak 333 miliona dolara, koje je Pacific Gas & Electric Co. isplatio nakon zagađenja vode u Hinkliju, ovaj gradić je skoro pust, a čak i oni koji su ostali verovatno će otići.

Iako je prošlo toliko godina, stanovnici još imaju određene sumnje u sigurnost vode jer se ne zna u kojoj mjeri je PG&E zatrovao zemljište i vodu.

“Ovo je zaista strašno. Mislim da za nekoliko godina ovde neće biti nikoga i da će grad ostati prazan”, kaže Benks.

Njegovo mišljenje deli i Rodžer Kilian koji kaže da se ljudi i dalje boje da žive u Hinkliju.

“Ovo je nekad bila divna zajednica, a sada više nikog nema”, kaže Kilian.

Hinkli je nekad bio mala, farmerska zajednica u usponu. Međutim, početkom devedesetih stanovnici su otkrili da su im podzemne vode zatrovane teškim metalom, koji uzrokuje karcinom. Tada je Erin Brokovič, ekološka aktivistkinja bez formalnog obrazovanja, pokrenula parnicu protiv PG&E, a čiji epilog je ogromna odšteta, jedna od najvećih zabeleženih u sličnim slučajevima.

Međutim, nakon ove velike pobede, stotine stanovnika su odlučile da napuste Hinkli. Roberta Voker, koja je bila jedna od onih koji su tužili PG&E, kaže da su stanovnici u početku verovali da je zagađenje bilo ograničeno na jedno područje u Hinkliju. Međutim, kasnije se ispostavilo da je kontaminirano područje daleko šire.

Džef Smit, portparol PG&E, kaže da se ranije verovalo da trag zagađenja nije tako veliki, sve dok nisu urađena dodatna testiranja u područjima koja ranije nisu analizirana.

Navodno se trag zagađenja smanjio nakon novog merenja. Kevin Salivan, jedan od direktora u PG&E, kaže da su oni još 2007. godine instalirali sistem baziran na ubrizgavanju etanola, koji je smanjio prisustvo hroma za 40 odsto.

Međutim, 2010. kompanija je odlučila da ili obezbedi čistu vodu stanovnicima, ili da im otkupi placeve, gde je dokazano prisustvo hroma.

Nakon što je PG&E objavio da će otkupljivati placeve, to je izazvalo nemir među stanovnicima Hinklija, koji su mahom počeli prodavati svoje kuće.

Samo poslednje četiri godine više od 300 porodica je prodalo imovinu i napustilo Hinkli. O tome da grad polako izumire svedoči i podatak da više nema dece, zbog čega je i škola zatvorena pre dve godine.

Donedavno u gradu su radile samo pošta i prodavnica, ali su se vlasnici i ovih objekata obratili kompaniji kako bi prodali svoja imanja. Tako je pošta zatvorena prošlog meseca, dok će prodavnica raditi još jedno kratko vreme.

foto: flickr.com/milah.keeler

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu