Vesti -

"Biblija zapravo govori o evoluciji živih bića"

Neki evolucioni biolozi su ateisti, a neki nisu. Najpoznatiji ateista biolog je bez sumnje Ričard Dokins, autor bestselera “Sebični gen”.

scmp.com
Podeli

Foto: Ryk Neethling / Flickr.com

U suprotnom taboru je Frensis Kolins, hrišćanin sa besprekornom reputacijom u naučnim krugovima, koji je bio direktor Projekta ljudskog genoma i koji DNK naziva “jezikom Boga”.

Iako nije poznat kao pomenuta dvojica, postoji još jedan uticajan biolog koji se bavi i pitanjem religije u svojim studijama.

Endrju Parker objedinio je drevne religiozne tekstove sa novim otkrićima evolucione biologije.

Nakon što je razvio takozvanu teoriju prekidača u Kambrijumu, Parker je došao do uverenja da je Knjiga postanja zapravo tačno opisala rani razvoj Zemlje i evoluciju života.

U Starom zavetu, svet nastaje tokom šest dana - prvo je novi svet obasjala svetlost, a vode se odvojile od zemlje i neba (raja). Kasnije su nastali biljke i životinje, sve po Božjoj zamisli.

Ključ je, prema Parkerovom mišljenju, u svetlosti. Zahvaljujući svetlosti, nastali su i organi osetljivi na svetlost od kojih su se postepeno razvile oči. Biološki vid koji je nastao pre oko 543 miliona godina bio je okidač za “eksploziju u Kambrijumu” tokom koje je nastalo mnoštvo novih vrsta.

Kolins je reagovao na Parkerovu knjigu sledećim rečima:

“Ja mislim da su predatori po prvi put evolucijom dobili funkcionalan sistem za vid, koji je bio toliko uspešan, da su i drugi organizmi morali da evoluiraju, kako bi preživeli. To je dovelo do takozvane Kambrijske eksplozije. Parkerovi argumenti meni deluju vrlo verovatno”.

Jasno je kako je Biblija inspirisala Parkera:

“Zemlja je bila bezoblična i prazna, tama je vladala površinom i unutrašnjošću, a Duh Božji lebdeo je nad vodom. I Bog reče: ‘Neka bude svetlost. I bi svetlost”.

Čak je napisao u svom eseju “Enigma Postanja: Zašto je Biblija naučno tačna”:

“Kada se biblijski tekst shvati doslovno, pobija ga nauka. Međutim, kada se čita figurativno, ne samo da je u skladu sa savremenim otkrićima, nego ih i prevazilazi”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu