Vesti -

Džihadisti ipak nisu jači od džedaja

Ne, Islamska država nije preuzela kontrolu nad Tatuinom. A okoreli ljubitelji naučnofantastičnog serijala "Ratovi zvezda", koji su otputovali u Tunis kako bi vratili filmske relikvije, sada su besni zbog neistinitih navoda.

Izvor: The Daily Beast
Podeli

Američka medijska kuća CNN u utorak je saopštila da su pripadnici ekstremističke organizacije Islamska država sagradili skrovište u gradu Tatuin, po kome je nazvana matična planeta Luka Skajvokera i njegovog oca Anakina, glavnih junaka filma “Ratovi zvezda”.

Ovo saopštenje podiglo je ogromnu medijsku prašinu i uznemirilio obožavaoce širom sveta, primoravši vodeće institucije i organizacije u državi da hitno reaguju i demantuju vesti.

“Ova informacija je neistinita, neosnovana i nema veze sa realnošću”, izavio je Muhamed Sajem, direktor turističke komisije Tuzera.

“Uveravamo naše prijatelje i obožavaoce širom sveta da je sve u najboljem redu. Lokacije su zaštićene“, izjavio je Abderahman Amer, lokalni obožavalac “Ratova zvezda”.

Istina je i da taj grad nikada nije bio mesto snimanja filma davne 1976. godine, već je film sniman u nekoliko ostalih gradova u Tunisu, poput Tuzera, koji se nalazi na zapadu zemlje.

Ove lokacije već godinama predstavljaju hodočasnička mesta obožavalaca, koji neprestano skupljaju donacije za njihovu obnovu. Njihova zabrinutost naročito je porasla nakon prošlonedeljnog ekstremističkog napada na turiste u prestonici Tunisa, u kom je poginula 21 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu