Vesti -

Ljudski izmet koban za Mont Everest?

“Ljudski izmet koji iza sebe ostavljaju planinari na Mont Everestu postao je ozbiljan problem koji preti da izazove zarazu na najvišoj planini sveta” izjavio je predsednik nepalske planinarske asocijacije Ang Tsering.

Izvor: Huffingtonpost
Podeli

“Više od 700 planinara i vodiča provede skoro dva meseca na padinama Mont Everesta svake planinarske sezone. Oni za sobom ostave ogromnu količinu fekalija i urina” rekao je Tsering. On je dodao da bi vlada Nepala morala da se pozabavi ovim problemom i da obezbedi planinarima da se olakšaju na propisan način.

Stotine planinara se penje na Mont Everest svake sezone koja počinje u ovo vreme i traje sve maja. Prošlogodišnja sezona je prekinuta nakon što je u aprilu 16 šerpasa poginulo u lavini.

Planinari provode nekoliko nedelja aklimatizujući se u 4 bazna kampa koja se nalaze na visini između 5.300m i vrha koji je na 8.850m. Kampovi imaju šatore i neke od osnovnih namirnica, ali ne i toalete.

“Planinari obično iskopaju rupu u snegu gde obave nuždu. Imajući u vidu rastući broj onih koji se svake godine penju na planinu, jasno je da se količina tih “fekalija u snežnim rupama” sve veća i da može dovesti do ozbiljne zaraze”.

Šerpas Dava Stiven, koji vodi ekspedicije od 2008, kaže da neki planinari nose sa sobom posebne kese u kojima kasnije vrše nuždu.

“Kada bi se svi tako ponašali, sve bi bilo u redu. Ovako, na ivici smo velikog zdravstvenog problema. “ kaže on.

Vlada Nepala još uvek nije smislila način na reši ovaj problem. Ipak, od ove sezone vlada je oformila timove koji će kontrolisati količinu smeća na planini. Po novom pravilu, svaki planinar je u obavezi da u bazni kamp odloži 8 kg smeća, što je procenjena količina otpada koju svaki penjač ostavi za sobom.

Planinarski timovi moraju da ostave depozit u iznosu 4.000 dolara, koji im neće biti vraćen ako se ne budu pridržavali pomenutih propisa.

Novozelanđanin Edmund Hilari je prvi čovek koji je osvojio Mont Everest 1953. godina. Posle njega, to isto je uradilo preko 4.000 ljudi. Broj onih koji su poginuli u osvajanju ove planine, meri se u stotinama.

foto: flickr.com/Rupert Taylor Price

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 180 idi na stranu