Vesti -

Topi se najveći glečer na Antarktiku

Najveći glečer na istoku Antarktika, čiji bi nestanak mogao da izazove povećanje nivoa mora za šest metara, počeo je da se topi usled zagrevanja okeana, upozorili su danas australijski naučnici.

Izvor: Tanjug
Podeli

Za glečer Toten, dug 120 kilometara i širok 30 kilometara, dosad se verovalo da se nalazi u zoni van domašaja toplih struja, gde je led stabilan i zaštićen od temperaturnih promena.

Po povratku sa Antarktika, australijski istraživači su obelodanili da je voda oko glečera postala toplija i da bi glečer mogao da počne da se topi sa donje strane.

"Na osnovu satelitskih podataka smo znali da glečer gubi na masi, ali nismo znali zašto", izjavio je šef ekspedicije Stiv Rintul.

On je naveo da je temperatura vode oko glečera za stepen i po viša nego u ostalim zonama Južnog pola koje su obišli ovog leta.

"Činjenica da tople struje mogu da dopru do glečera govori nam da je istočni deo Antarktika potencijalno izloženiji uticaju globalnog zagrevanja nego što smo mislili", rekao je Rintul.

Glečer Toten se svakako neće istopiti preko noći i izazvati brutalni porast nivoa mora, napomenuo je australijski istraživač, ali je istakao važnost najnovijih podataka za sagledavanje posledica temperaturnih promena okeana na ledeni pokrivač.

foto: flickr.com/NASA Goddard

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 163 idi na stranu